Visszatértem a mini tarte-ok világához, és egy sokoldalúan használható vaníliakrémet hoztam. Ebből lehet créme brulée tarte-ot készíteni, ha megszórjátok a tetejét cukorral, és megkaramelizálljátok. De ha önmagában vanílakrémként veszitek elő, az is szuper. Gyümölcsökkel (akár gyümölcszselével, fagyasztott vagy épp friss gyümölccsel) jól lehet párosítani, szóval engedjétek szabadon a fantáziát!;)
A recept végén tippek, valamint inspirációk és ötletek várnak!
Recept
Tarte alap
- 250g liszt
- 30g őrölt mandula vagy mandulaliszt
- 150g hideg vaj felkockázva
- 75g porcukor
- 1 cs. Bourbon vaníliáscukor
- csipetnyi só
- 1 egész tojás (kisebb méretű)
Vaníliakrém:
- 200 ml tejszín (30-35%, ha lehet inkább 35% zsírtartalmút vegyél)
- 10g barnacukor
- fél zacskó Bourbon vaníliáscukor (de vaníliarudat is használhatsz)
- 2 tojássárgája
- 2,5 lapzselatin
1) Morzsold el a hideg vajat a szárazanyagokkal (liszt, cukor, őrölt mandula, só), majd add hozzá a tojást. Dolgozd össze pár mozdulattal a tésztát, kicsit lapítsd ki, majd tett frissentartó fóliában a hűtőbe 1 órára.
2) Lisztezd be kicsit a munkafelületet, majd nyújtsd a tésztát kb. 3 mm vastagságúra. Pogácsaszaggató, vagy akár pohár segítségével vágj belőle akkora köröket, amelyek illenek a tarte formába.
3) A formákat vajazd ki vékonyan, majd enyhén nyomkodd bele a tésztát. A forma oldalára is kerüljön tészta, a tetejére is ráhúzhatod, majd miután belenyomkodtad kicsit, levághatod a felesleges részt (például egy kés nem éles oldalával). Ez akkor hasznos, ha desszertgyűrűt használsz!
4) Ezután választhatsz: vagy vakon sütöd a kosárkákat (ebben az esetben alufóliára lesz szükséged és babra/rizsre/lencsére, amivel lesúlyozhatod a tésztát) vagy tedd fagyasztóba a formába helyezett kosárkákat kb. fél órára.
Ha vakon sütöd a tésztát, akkor szurkáld meg villával a kosárkák alját, rakj rá alufóliát, és tegyél rá nehezéket. Ha enélkül sütöd, akkor fel fog púposodni a tészta, és búcsút mondhatsz a szép tarte-oknak. Ha kész a súlyozás, helyezd 180 fokra előmelegített sütőbe a kosárkákat, és 7 perc elteltével vedd le a nehezéket. Mehet a sütés enélkül, további 6 percig.
Ha fagyasztottad a kosárkákat, akkor egyből mehetnek a sütőbe (még szurkálni sem kell), 8-10 perc alatt elkészülnek!
5) Hagyd a formában kihűlni, majd majd óvatosan emeld ki a formából a kosárkákat.
6) Készítsd el a tölteléket: a lapzselatint áztasd be hideg vízbe, és tedd félre.
7) A tejszínt kezdd melegíteni a cukorral és vaníliáscukorral, majd amikor felolvadt, add hozzá a tojássárgájákat, és folyamatosan kevergesd. Miután forrt egyet, vedd le a tűzhelyről a lábost (nem szeretnél édes tojásrántottát enni:) ). Érdemes egy botmixerrel átturmixolni (de ne legyen levegős), és/vagy át is szűrheted egy szűrőn a tölteléket.
8) A lapzselatinból nyomkodd ki a vizet, és add a tejszínhez. Kevergesd el, majd öntsd a formákba a vaníliakrémet. Hagyd kihűlni (vagy tedd hűvös helyre), majd tedd hűtőbe. Miután megdermedt, szórd meg a tetejét egy kis barnacukorral, és zsebsárkány/szakácsfáklya segítségével karamellizáld meg kicsit.
Ha nincs karamellizáló pisztolyod, semmi gond!:) Készíthetsz gyümölcsös-vaníliakrémes kosárkákat is: tegyél friss vagy fagyasztott gyümölcsöt a kosárkák aljára vagy tetejére. Ha van kéznél liofilizált gyümölcs, az is jó választás!
Jó étvágyat hozzá!:)
Tippek, trükkök:
- Ha több marad a vaníliakrémből, külön kis tálkába (például egy ramekinbe, vagy egy alumínium sütőformába, kosárkába) is öntheted, és megkaramellizálhatod a tetejét, önmagában tálalva. Utóbbinál ilyenre gondolok: kosárka.
- Lapzselatin helyett használhatsz porzselatint is, csak figyelj a megfelelő átváltásra. Lapzselatinból dr. Oetkert használok, ami kb. minden nagyobb üzletben megtalálható, és szerintem nagyon könnyű használni. 30 fok környékén már biztosan olvad, szóval újra sem kell melegítenetek a krémet, ha kicsit hűlt a zselatinnal való összekeverés előtt.
- A kisütött kosárkákat akár előre is elkészíthetitek, későbbi felhasználásra, csak tegyétek őket zárható zacskóba.
- Zsebsárkányt karamellizáló vagy flambírozó pisztoly, illetve szakácsfáklya néven találhattok 5-10e Ft árkategóriában, ahogy az aktuális kínálatot most megnéztem.
További tippek és trükkök a csupacsoki mini tarte receptnél itt.
Inspirációk, ötletek:
1) Ha Créme brulée mini tarte a cél, akkor is feldobhatjátok a végeredményt gyümölccsel
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
2) Ha nem karamellizálod a tetejét, akkor vaníliás mini pitét kapsz, amit alapként használva díszíthetsz szintén gyümölcsökkel. Például vékony almaszeleteket belehelyezve almarózsákat alkothatsz!
Forrás: Martha Stewart
3) Vagy egyszerűen telepakolhatod friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel:
Forrás: Pinterest
4) De a kreativitásodat is szabadjára engedheted, ha inkább rajzolnál kicsit:)
Forrás: Pinterest
Több ötletet mini tarte-hoz a csupacsoki mini tarte receptemnél találsz itt!:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.