Puszedlinek néz ki, beleharapva mégis inkább a brownie jut az eszedbe: mi az? Segítek, ez bizony a csokis pöfeteg!:) A csoki szerelmeseinek ajánlom elsősorban, de bárki édesszájú imádni fogja!
Hozzávalók: (25-30 db 22-25g súlyú pöfeteghez)
- 150g búzafinomliszt
- 20g Holland kakaópor
- 8g sütőpor (3/4 zacskó)
- csipet só
- 180g 70%-os étcsokoládé
- 60g vaj
- 2 egész tojás
- 150g kristálycukor
- 1 zacskó Bourbon vaníliáscukor
- ízlés szerint fűszer adható hozzá, mintegy negyed teáskanál (pl.: fahéj, ras el hanout, kínai ötfűszer, stb.)
Beforgatáshoz: kb. 25-30g porcukor
1) Vízgőz felett olvaszd meg az étcsokoládét és a vajat, majd amikor teljesen felolvadt mind a csoki mind a vaj, tedd félre hűlni kicsit a csokis elegyet.
2) Szitáld egy tálba a lisztet, és a kakaóport, majd add hozzá a csipet sót és a sütőport. Keverd össze őket, majd tedd félre.
3) Tedd egy közepes méretű tálba a kristálycukrot és a vaníliáscukrot a tojásokkal, és kézi mixer segítségével keverd őket habosra. Add hozzá az összeolvasztott csokit és vajat, majd a lisztes keveréket.
4) Hagy hűtőben 1-2 órára a tésztát (vagy tedd a fagyasztóba kb. fél órára, ha sietsz), hogy formázhatóvá váljon.
5) Kapcsold be a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés funkción
6) Formázz kis golyókat, hempergesd meg átszitált porcukorban, majd helyezd el őket egymáshoz nem túl közel (mivel terülni fognak a pöfetegek sütés közben) egy sütőpapírral bélelt tepsin.
7) 10-12 perc alatt süsd készre őket!
Íme egy kis előtte-utána állapot:
Tippek, trükkök:
- A csoki és a vaj összeolvasztásával érdemes kezdened, hogy legyen egy kicsit ideje hűlni az elegynek, mielőtt a tojással összekevered.
- 70%-os étcsokit javaslok, mert szerintem így lesz meg az egyensúly: csokis és édes lesz, de nem dől el túlságosan egyik irányba sem.
- Ha hűtés nélkül kezdenél el dolgozni a tésztával, nem tudnád golyókká formálni. Ezért várd meg, míg teljesen lehűl a tészta. Amikor már a belseje sem lágy, akkor érdemes elkezdeni dolgozni vele.
- A pöfetegeket golyóként ráhelyezheted a tepsire, nem szükséges "lelapogatni" őket, maguktól is terülni és repedni fognak.
- Számomra az ideális méret 22-25g (segítek képpel, hogy ez mekkora méret: itt), de készíthetsz ennél kisebbeket (15-18g) és nagyobbakat is (pl.: 40g). Kisebbekhez ~10 perc sütési időt javaslok, nagyobbakhoz ~12 percet.
- A kész süti kissé brownie jellegű, a belseje puha.
A csokis pöfeteggel először Gabojsza konyhája receptjében találkoztam, ezen alakítottam egy kicsit az évek alatt, egy kicsit csokisabbra, browniesabb jellegre véve a figurát. :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.