Gyönyörű, tükörfényes desszertcsodák... gondolkodtál már Te is azon, hogy hogyan készülnek? Ha kedved támadt lenyűgözni a családot vagy a barátokat, akkor egy szuper finom receptet mutatok. Előre szólok, hogy ez a desszert nem 2 perces bögresüti, viszont garantáltan sikert aratsz vele;).

Bármilyen jól fagyasztható alappal működik, de azért mutatok egy bevált receptet egy citromos túrómousse torta formájában. A formai újragondolás mellett a glazúr az a plusz, amit az eredeti receptben nem találtok meg. (A recept eredetije Mélykuti Jucinak köszönhető, és a Streetkitchen oldalán jelent meg. Link: itt)
Piskóta (22 cm-es tortakarikában sütve, majd igény szerint méretre vágva):
- 2 tojás
- 40 g cukor
- 50 g liszt
- opcionálisan fél tk őrölt rozmaring
- 1 csipet só
Túrókrém:
- 500 g szobahőmérsékletű krémes állagú (szitán átpasszírozott) túró
- 3 citrom reszelt héja
- 2 citrom kifacsart leve + 10 g cukor
- 200 g fehércsokoládé
- 7 g zselatinpor + 35 ml hideg víz
- 250 ml habtejszín
Citromkrém:
- 1 citrom reszelt héja
- 50 ml citromlé
- 75 g porcukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 100 g hideg vaj
Glazúrréteg:
- 12 g zselatinpor + 72 ml víz (be kell áztatni)
- 75 ml víz
- 150 g kristálycukor
- 100 ml sűrített tej
- 150 g fehércsoki
- 150 g glükózszirup
- ételszínezék (por állagú)
Elkészítés:
1) Első lépés a piskóta megsütése, amihez 180 fokra előmelegített sütőre lesz szükség. Válaszd ketté a tojásokat, majd a tojásfehérjét kezdd habbá verni a csipet só társaságában. Add hozzá a cukor felét, és verd kemény habbá. Amikor kész, jöhet a tojássárgája: habosítsd ki a maradék cukorral, majd egy kevés tojásfehérjét keverj el benne. A fellazított tojássárgája habba forgasd bele a felvert tojásfehérje habot óvatosan, majd add hozzá több részletben az átszitált lisztet (és az opcionális őrölt rozmaringot). Amikor kész, sütőpapírral bélelt tortaformába kell önteni, és 20-25 perc alatt készre sütni:).
Készítettem ám videót is arról, hogy nekem mi a bevált piskóta-módszer:
2) Amíg a piskóta sül, elkészítjük a citromkrémet. Itt nem a tetejére fog kerülni, hanem a torta közepébe:). Ehhez forrald össze a citromok levét és héját 25 g porcukorral, majd a maradék 50 g porcukorral keverds habosra a tojásokat, és lassan csorgasd a felforralt citromos keverékhez, folytonos kevergetés közben. Rottyanjon egyet a keverék, majd vedd le a tűzről, és add hozzá a kockákra vágott vajat több részletben. Keverd egyneműre, majd öntsd egy körbefóliázott és felül kivágott tortakarikába. (Más kreatív megoldás is abszolút jó:)), nekem ez jutott az eszembe). Hagyd kihűlni, majd tedd fagyasztóba minimum 1 órára.
Itt egy videó arról, hogy mire is gondolok:
3) Amíg hűl a piskóta és a citromkrém, pihenhetsz kicsit:). Utána jöhet a túrókrém elkészítése: ehhez áztasd be a zselatint a vízbe, majd melegítsd össze a citromok levét a cukorral (de csak annyira, hogy a cukor felolvadjon). Tedd félre hűlni, és olvaszd meg vízgőz felett a fehércsokit. Ugyanez a teendő, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni:). A zselatin kb. 10 perc alatt megszívja magát: ekkor lábosba tesszük, és annyit melegítünk rajta, hogy megolvadjon. A melegített összetevőknek mind szobahőmérsékletűre kell hűlniük a továbbiakhoz!
A túrót passzírozd át szitán, hogy igazán krémes legyen. Reszeld hozzá a citromok héját, majd add hozzá a cukorral összemelegített citromlét. Jöhet utána a fehércsoki, majd ha elkeverted, akkor a zselatin. A tejszínt verd kemény habbá, és két részletben forgasd a túrókrémbe. Ezzel a krém kész is!:)
Íme, egy kisvideó a krém elkészítéséről:
Jöhet az összeállítás: nekem szilikonos tortaformám van ilyen tortákhoz (egy 18 cm átmérőjű, 4 cm magas forma, de a leglényegesebb pont az a kifagyasztás, nem maga a forma). Először a forma aljába tettem a túrókrémből, erre helyeztem a fagyasztóból kivett citromkrém lapot, majd újabb túrókrém réteg került rá, és végül a tetejére tettem, a formába nyomkodtam a méretre vágott piskótát. Érdemes egy egész éjszakára a fagyasztóba tenni, és csak másnap nekiállni a glazúrozásnak:). Ami megmarad esetleg (krémek, piskóta), azt bátran használd fel például pohárkrémhez:).
4) A glazúr réteghez áztasd be a zselatint a vízbe, és tedd félre kb 10 percre. Egy lábosban forrald 100 fokig a 75 ml vizet, a cukrot és a glükózszirupot. Amikor kész, keverd el benne a beáztatott zselatint, majd öntsd a fehércsokira. Hagyd egy kicsit állni, majd amikor a csoki kicsit megolvadt, öntsd hozzá a sűrített tejet, és botmixerrel keverd össze. Add hozzá az ételfestéket, és keverd amíg egynemű nem lesz. Igyekezz nem nagyon habosítani, mert akkor tele lesz buborékokkal! Fedd le a tetejét folpackkal, és hagyd 30 fokra visszahűlni. Ha nincs időd, hűtőbe is teheted, és később melegítsd használat előtt 30 fokra a glazúrt. A fagyasztóból kivett tortára öntjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.
A torta összeállítására és a tükörglazúrra íme egy kisvideó:). Még az is látszik, ahogy rámsötétedik:)):
A torta hűtőben pár óra alatt kienged, és egy kifejezetten hűsítő desszert az eredmény:).
Tippek, trükkök:
- A tortaalap kifagyasztására azért van szükség, hogy ne olvassza meg a 30 fokos glazúrréteg a tortát, hanem szépen elterüljön rajta
- A színeket lehet variálni, többfélét is használni
- A hőmérséklet mérésére cukorhőmérőt érdemes használni
- A glükózszirup elméletileg helyettesíthető mézzel, de ezt még nem próbáltam:). Maga a szirup beszerezhető több helyen, nekem minden kicsit is speciálisabb összetevő beszerzési helye az Ázsia bolt a Fővám téren:)
- Idő, idő, idő. Itt nem szabad türelmetlennek lenni, forrón hozzáönteni összetevőt, előbb kivenni a fagyasztóból és társai.
- A glazúr réteg ráöntése után 10-15 percet érdemes várni, hűtőbe tenni a tortát, majd az aljáról lecsüngő felesleges egy késsel levágni.
- Díszítheted ehető gyümölccsel és ehető virággal is, mint az én képemen. A begónia szirmai ehetőek, és kellemes, kicsit savanykás ízük van:). Csak olyan ehető virágot tegyél sütire, amit kifejezetten ehetőként árulnak!
Inspirációk, ötletek:
1) Önmagában, egy színben is nagyon jól mutat egy ilyen torta. Lehet csokoládéval, habcsókkal, gyümölcsökkel, akár macaronnal vagy más kisebb ehető elemekkel díszíteni.
Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest
2) Több szín összeöntésével bámulatos szépségeket lehet alkotni:
Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Málna1003 2019.03.04. 06:29:58
Köszönöm szépen előre is.
Üdv Manka
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal