Sziasztok!
Nagy pite után jöjjön a kis pite: mini tarte-ok a porondon! Eredetileg egyből három receptet gondoltam itt megosztani, aztán ránéztem a leendő poszt hosszára, és elvetettem az ötletet. Jó lesz az több külön posztnak, emészthetőbb!:) Elsőként egy csokoládés verziót hoztam, amit számos módon lehet variálni.
Recept
Tarte alap
- 250g liszt
- 30g őrölt mandula vagy mandulaliszt
- 150g hideg vaj felkockázva
- 75g porcukor
- 1 cs. Bourbon vaníliáscukor
- csipetnyi só
- 1 egész tojás (kisebb méretű)
Csokoládékrém:
- 140g 54%-os étcsoki
- 125 g tejszín
- 30g vaj (felkockázva)
Amivel feldobtam kicsit: Nutella, tört mogyoró
1) Morzsold el a hideg vajat a szárazanyagokkal (liszt, cukor, őrölt mandula, só), majd add hozzá a tojást. Dolgozd össze pár mozdulattal a tésztát, kicsit lapítsd ki, majd tett frissentartó fóliában a hűtőbe 1 órára.
2) Amíg pihen a tészta, elkészítheted a tölteléket. Melegítsd fel a tejszínt, és mikor forrni kezd, öntsd rá a csokira, majd kevergesd amíg a csoki fel nem olvad. (Ha táblás csoki, előtte törd kis darabokba). Végül add hozzá a vajat, és keverd egyneművé a csokikrémet. Tedd félre, hűlhet amíg készült a tészta.
2) Lisztezd be kicsit a munkafelületet, majd nyújtsd a tésztát kb. 3 mm vastagságúra. Pogácsaszaggató, vagy akár pohár segítségével vágj belőle akkora köröket, amelyek illenek a tarte formába.
3) A formákat vajazd ki vékonyan, majd enyhén nyomkodd bele a tésztát. A forma oldalára is kerüljön tészta, a tetejére is ráhúzhatod, majd miután belenyomkodtad kicsit, levághatod a felesleges részt (például egy kés nem éles oldalával). Ez akkor hasznos, ha desszertgyűrűt használsz!
4) Ezután választhatsz: vagy vakon sütöd a kosárkákat (ebben az esetben alufóliára lesz szükséged és babra/rizsre/lencsére, amivel lesúlyozhatod a tésztát) vagy tedd fagyasztóba a formába helyezett kosárkákat kb. fél órára.
Ha vakon sütöd a tésztát, akkor szurkáld meg villával a kosárkák alját, rakj rá alufóliát, és tegyél rá nehezéket. Ha enélkül sütöd, akkor fel fog púposodni a tészta, és búcsút mondhatsz a szép tarte-oknak. Ha kész a súlyozás, helyezd 180 fokra előmelegített sütőbe a kosárkákat, és 7 perc elteltével vedd le a nehezéket. Mehet a sütés enélkül, további 6 percig.
Ha fagyasztottad a kosárkákat, akkor egyből mehetnek a sütőbe (még szurkálni sem kell), 8-10 perc alatt elkészülnek!
5) Hagyd a formában kihűlni, majd majd óvatosan emeld ki a formából a kosárkákat.
6) Kend meg a tarte-ok alját Nutellával, szórj rá tört mogyorót, önts rá a csokikrémből, és kész is vagyunk! A hűtőben kellően meg fog dermedni a csokoládékrém.
Tippek, trükkök:
- Megsült a tarte, de egyenetlen a teteje? Fogj egy fém szűrőt. és reszelgesd óvatosan a tetejét!:)
Reszelgetés előtt: kép
Reszelgetés után: kép - Ha túl soknak érzed a csokit, akkor nyugodtan csökkentsd a csoki mennyiségét! 100g csokival is meg fog szilárdulni a hűtőben a krém.
- A csokikrém (csoki ganache) sokoldalúan használható, kombinálhatod karamellel, gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval, reszelhetsz bele narancshéjat, tehetsz bele egy kis narancslikőrt, kísérletezz bátran!:)
Íme pár példa, hogy én mikkel dobtam fel az egyébként egyszerű kis tarte-ot:
A mini tarte formákról pár szó:
Mindenképp szükséged lesz valamilyen formára ahhoz, hogy kis kosárkákat süss. Ha kerek, amolyan profi kinézetű mini tarte-okat szeretnél (mint amilyeneket például az inspirációs részben is látsz), akkor bizony tarte gyűrűre lesz szükséged:
Tart gyűrű, desszert gyűrű néven fut, és ahogy néztem, itthon az Écsy Kft-ben biztosan lehet kapni, online is lehet vásárolni (és a kép is onnan van).
Ha maradnál a klasszikus kis kosárkáknál, akkor torta- vagy édességdekorációs boltokban vásárolhatsz kis kosárka formákat, vagy Mini tart sütőformát. Nekem utóbbiból Wilton van, ezitten:
Őszinte leszek, nem igazán használom, nálam a desszertgyűrűk viszik a prímet!:)
Azért van egy tippem arra az esetre is, ha köszönöd, de nem ruháznál be nagyon semmi plusz konyhai eszközre egyelőre, de egy muffin sütő forma azért meglapul Nálad is: fordítsd meg a muffinsütőt, és a kerek kiszúrt (ajánlott méret: X cm) tésztalapot helyezd rá, szurkáld meg kicsit, és így süsd.
Inspirációk, ötletek:
Most sem hagylak inspiráció nélkül Titeket, a Pinterest-en nézelődtem:
1) Ha gyümölcs, akkor szárnyalhat a fantázia! Persze nem csak gyümölcsöket, de ehető virágokat is lehet használni a díszítéshez:
1. kép innen van: Pinterest 2. kép pedig innen: Pinterest
2) Sőt, a gyümölcsöket, virágokat (legyen szó ehető valódi virágról, vagy marcipánról/fondantról) habcsókokkal is ki lehet egészíteni:
Forrás: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.