Tarte tatin, avagy a franciák híres fordított almatortája, ami akár Valentin naphoz is jó választás, ha egy könnyed, gyümölcsös desszerttel bűvölnéd el párodat! A klasszikus verzió almából készül, de bátran lehet körtével vagy akár barackkal is variálni, és a tésztája sincs kőbe vésve: készülhet omlós pitetésztából (pl.: kb fele tészta mennyiséggel ebből a receptemből) vagy leveles tésztából is. Nos, most lusta üzemmódban futottam, így egy bolti leveles tésztát kaptam elő a hűtőből, és ezzel dolgoztam :).
Recept (25 cm átmérőjű piteformához)
- ~ 1 kg alma (ez 4-5 db nagyobb almát jelent mérettől függően)
- 75 g cukor
- 30 g vaj
- 1 csomag leveles tészta
Szükség van még:
- egy piteformára vagy alacsonyabb falú tortaformára
- vajra vagy formaleválasztó spray-re
- egy tányérra, aminek a segítségével megfordítható a pite
Elkészítés:
1) Az almákat hámozd meg, vágd félbe, vedd ki a magházat és a szár részeket. Vágd a felet is ketté: negyedekben már akár használhatod az almákat, de kisebbre is vághatod.
2) Kapcsold be a sütőt 190 fokra (alul-felül sütés üzemmódban), és fújd be formaleválasztó spray-vel (vagy jól vajazd ki) a sütőformát.
3) A leveles tésztából vágj ki egy, a sütőformával egyező méretű vagy picit nagyobb kört, és szurkáld meg villával. Így: kép.
4) Egy serpenyőben alacsony lángon kezdd melegíteni a cukrot. Oszlasd el egyenletesen, és hőálló spatulával kevergesd kicsit, amikor elkezd megolvadni. Ne ijedj meg, ha összeáll esetleg darabokra: el fog olvadni a hőtől:).
5) Amikor a cukor teljesen megolvadt, enyhe barna színt kezd kapni, akkor add hozzá a vajat, és kevergesd. Sisteregni fog, de ezzel nincs gond, amint megolvadt a vaj, beleteheted az almaszeleteket.
6) Kevergesd kicsit az almákat, fordítsd meg őket, hogy minden oldalukat érje a karamell.
7) Egy konyhai fogó segítségével tedd át az almaszeleteket a sütőforma aljába. Halmozd őket szorosan egymás mellé, érintkezzenek minél jobban, igyekezz egyenletesen rendezni őket. A végén öntsd le a maradék karamellel, majd terítsd rá a tésztát. A széleleken egy spatula segítségével igazítsd meg, terüljön oldalról is a töltelékre a tészta.
8) Tedd a sütőbe a pitét! (Érdemes egy tepsit alátenni, hogy ha valahol folyna a töltelék, akkor ne a sütőd aljára folyjon ki. (Simán előfordulhat, például ha csak kivehető aljú piteforma van kéznél)
9) 45 perc alatt készre sül:). Hagyd kicsit hűlni: akkor jó, amikor már kézzel sem okoz gondot megfogni a sütőformát. Ekkor fogj egy tányért, tedd a sütőforma tetejére, majd egy határozott mozdulattal fordítsd meg. Óvatosan vedd le a tetejéről a formát. (Nekem kivehető aljú piteformám volt, aminek így külön kellett leszedni az alját. Az alma nélhol picit hozzáragadt, de egy villával óvatosan alá tudtam nyúlni, és leválasztani az almaszeleteket).
10) Ekkor még meleg a pite, de már tálalhatod, például egy gombóc vanília fagyi kíséretében!:)
Tippek, trükkök:
- Az ízvilág függ a választott alma típusától is, én például a savanykásabb ízvilágot szeretem, ezért Idared almából készítettem a tölteléket.
- Az almákat sok receptben csak negyedelik, de lehet nyolcadolni, tizenhatodolni, kisebb szeletekre vágni:)
- Nagyobb serpenyőt válassz, amibe majd a felvágott almák is kényelmesen beleférnek.
- Ha szeretnéd, az elkészült pitén a gyümölcsöt megkenheted egy kis vízzel hígított lekvárral, így szép fényes felülete lesz. Ilyen lekvárral megkenés nélkül: kép. Ilyen lekvárral megkenve: kép.
- Szerettem volna feldobni, ezért ehető virágokat tettem rá. Nagyon fontos, hogy ha Te is így teszel, akkor csak olyan virágot használj, ami biztos forrásból származik, biztosan ehető, és vegyszerrel sem kezelték.
Díszítéshez ötletek, inspirációk
1) A hagyományos alma verzión kívül lehet például barackban is gondolkodni, illetve a formát is lehet variálni: téglalap alakú vagy épp mini is lehet a tarte tatin
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
2) De éppúgy jó választás a körte is:
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
3) Ha már Valentin nap közeleg, akkor romantikus verziót is készíthetsz:
Forrás: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.