Ezzel a brownie recepttel bármelyik édességimádó barátodat leveszed a lábáról: belül puha, lágy, kívül fényes, roppanós. Igazi tömör gyönyör, csokiimádóknak kötelező! Eperöntettel és sok-sok eperrel tálaltam, de Te fagylaltot, csokiöntetet, vagy akár karamellt is választhatsz. Sokféleképpen lehet variálni, nézzétek meg a tippek és trükkök részt!:)
A recept végére tekerve nem csak tippeket, de tálalási ötleteket, inspirációt is találtok!
Hozzávalók:
- 26 dkg étcsoki (70%-os étcsoki)
- 1 ek. holland kakaópor
- 10 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 csomag vaníliáscukor vagy 1 tk vaníliakivonat
- csipet só
- 14 dkg liszt
Eperöntethez:
- 200g eper
- 40g cukor
Elkészítés:
- Kapcsold be a sütőt 180 fokra (alul-felül sütés funkción)
- Vízgőz felett olvaszd meg a csokit és a vajat. Ha ez nem elég információ, olvass bele a tippek, trükkök részbe!
- A 4 db tojást keverd össze (kézi vagy gépi) habverő segítségével a csipet sóval és cukorral, vaníliáscukorral/vaníliakivonattal
- A már nem forró csokimasszát csurgasd a tojásos masszához, és keverd el
- 2-3 részletben szitáld hozzá lisztet és a kakaóport. Keverd el annyira, hogy egynemű legyen a tészta (tehát ne legyenek benne például lisztcsomók), de nem kell túlkeverni!
- Öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe a masszát. Ha ezt a mennyiséget egy 25x35 cm méretű tepsibe öntöd, akkor kb. 2 cm magas brownie lesz az eredmény.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 22-24 perc alatt elkészül a brownie.
- Amíg a brownie sül, elkészíthető az eperöntet: ehhez turmixold össze az epret, majd öntsd át egy lábosba. Add hozzá a cukrot, és alacsony lángon kevergetés mellett kezdd el főzni. Elég, hogy egyet "rottyanjon", addigra elolvad a cukor, és kész az öntet:).
Tálalás:
A brownie tetejére tehetsz félbevágott epret, az eperöntetet teheted a brownie alá vagy épp mellé. Eper helyett választhatsz más gyümölcsöt is, például málna is jó választás. Díszítésnek ajánlok még egy-két apró mentalevelet, és máris kész egy igazán ütős desszert!:)
Jó étvágyat hozzá!
Tippek, trükkök:
- Étcsokinál ha rám hallgattok, akkor nem az 50%-os Boci csokit veszitek meg, hanem 70% körüli étcsokit használtok. Az 50%-os csokival még nekem is édes lett a brownie, pedig ha valaki édesszájú, akkor bizony én az vagyok. Mivel nagy része csoki ennek a sütinek, sokat számít a beletett csoki minősége:). Az étbevonót és társait érdemes elfelejteni:).
- Az első lépés legyen a csoki és vaj megolvasztása, mert hűlnie kell kicsit mielőtt a tojásos masszához keveritek (pár perc). A lényeg, hogy ne forrón keverjétek a tojásos masszához. A vízgőz felett olvasztás pedig annyit takar, hogy egy lábosba kb 2 ujjnyi vizet tesztek, elég, ha gyöngyözik (legalacsonyabb fokozat tökéletes, max közepes láng kellhet), és rátesztek a tetejére egy fém edényt, amiben megolvasztjátok a csokit és vajat együtt. Kép: itt.
- A jó brownie titka szerintem az, hogy nem szabad túlsütni. Ha a teteje már láthatóan megsült, kicsit repedezik, az jó jel. Ne rettentsen el, hogy könnyen be tudod nyomni a tetejét, sőt! Ha kihűlt, akkor belül puha brownie lesz az eredmény. Ha gondoljátok nézzétek meg hogy nézett ki nálam a brownie sütés előtt (kép itt) és sütés után (kép itt)
- A sütési idő 20-25 perc között változik, sütőtől függően. Erre szokás azt mondani, hogy ki kell tapasztalni hogy süt a sütőd:). Ha bizonytalan vagy, egy sütőhőmérőt pár ezer forintért tudsz vásárolni, és ellenőrizni tudod a valódi hőfokot a sütődben. Lehet meg fogsz lepődni az eredményen, ha eddig valahogy sosem sült úgy a sütid az adott hőfokon, ahogy az a nagy könyvben meg van írva:)
- Lehet aztán variálni: mehet bele dió, mogyoró, akár krémsajt, netán pillecukor. Szárnyalhat a fantázia, cukorgyöngyökkel, csokidrazséval bátran lehet díszíteni.
Inspirációk, ötletek:
1) Csokidrazséval egyszerűen de nagyszerűen feldobható a brownie:
Kép forrása: Pinterest
2) Akár porcukorral is lehet rá mintát rajzolni:):
Forrás: Pinterest
3) Akár nyársra lehet húzni, némi gyümölcs és például pillecukor társaságában:):
Forrás: Pinterest
4) Nagyon szerelmesek és romantikusok szívformát is szúrhatnak belőle ;)
Forrás: Pinterest
5) Bár már nincs karácsony, de bizony ahhoz is szuperul lehetett alakítani a brownie-t, és kis karácsonyfákat varázsolni belőle. Ezt decemberben készítettem:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tarhosemese · http://tarhosemese.blog.hu/ 2018.04.10. 13:57:45
Török Orsi 2018.04.15. 07:26:26
Wulfie 2018.11.25. 20:20:47
Török Orsi 2018.12.27. 16:22:40
Örülök, hogy tetszik az oldal, köszönöm! Az utóbbi időben kevésbé volt időm a blog részre, de most újabb receptek fognak felkerülni:).