Közeledik a Valentin-nap, amihez egy szívecskét rejtő mandulás sütemény tökéletesen illik! Szinte hallom a kérdést: szívecske, sütiben? Ezt mégis hogy?
Az Instagram hazai szakértőjével, @pikrea Beával sütögettünk, beszélgettünk egy jót, és a lenti videóból lehull a lepel a titokról, hogy mégis hogyan készül a szívecskés süti!:)
Az elkészítéshez szükséges eszközök:
- szív alakú kiszúró (lehetőleg magas falút válassz)
- kisebb tepsi (25x35 cm méretűt használtam)
- gyümölcskenyér forma (25x11 méretűt használtam)
Bevásárláshoz összesített hozzávalólista:
- 320 g vaj
- 320g kristálycukor
- 2 csomag vaníliáscukor
- 300g finomliszt
- 25g őrölt és 95g durvára vágott mandula (vagy 120g őrölt mandula)
- só
- 7 tojás
- 2 zacskó sütőpor
- 2 tk kakaópor
- piros színű ételfesték
- opcionálisan mandulaaroma (nem zöld!)
- opcionálisan csokoládé vagy kész prémium étbevonó a leöntéshez
Ebből a piros tésztához szükséged lesz az alábbiakra:
- 100 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 125 g finomliszt
- 25 g őrölt mandula
- 2 egész tojás
- 1 tk sütőpor
- 2 tk kakaópor
- egy csipet só
- opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
- gél állagú ételfesték
A világos tésztához szükséges mennyiség:
25x11 cm forma esetén:
- 220 g szobahőmérsékletű vaj
- 220g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 5 egész tojás
- 175g finomliszt
- 3/4 zacskó sütőpor (8g)
- 95g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
- 1 csipet só
- opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
20x11 cm forma esetén:
- 175 g szobahőmérsékletű vaj
- 175 g kristálycukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 4 egész tojás
- 140 g finomliszt
- fél zacskó sütőpor
- 75 g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
- 1 csipet só
- opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
Elkészítés
1. Piros tészta
- Kapcsold be a sütőt 175 fokra, majd mérd ki a hozzávalókat a piros tésztához.
- A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliáscukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
- Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, kakaóport, csipet sót, valamint az őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
- A gél állagú ételfestékből nyomj egy keveset a tésztához, és kézimixerrel keverd egyenletesre a tésztát.
- Öntsd a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és egyengesd el a tészta felületét.
- Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd készre.
- Tedd félre hűlni: amikor kihűlt, a kiszúróval szaggasd ki belőle a szív alakú sütiket
2. Világos tészta
- A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
- Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, csipet sót, valamint a durvára vágott vagy őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
- Béleld ki sütőpapírral a gyümölcskenyér forma belsejét, és tészta mintegy egyharmadát öntsd a forma aljába, és egyengesd el. Ezzel „ágyazol meg” a szívecske alakú sütiknek.
- A piros szívecske alakú sütiket pakold szorosan egymás mellé a gyümölcskenyér forma aljára, majd öntsd le a maradék tésztával, és egyengesd el a tetejét.
- Tedd előmelegített sütőbe, és mintegy 60 perc alatt süsd készre. Mindenképp végezz tűpróbát (és lehetőleg ne a közepébe szúrj, ahol a már eleve megsült szívecskék vannak), mert ennek a süteménynek jól át kell sülnie.
- Amikor elkészült a sütemény, várd meg míg kihűl, majd borítsd ki a formából.
Tipp: Öntsd le csokoládéval az elkészült süteményt. Ehhez készen kapható étbevonót is használhatsz (pl.: a Dr. Oetker prémium étbevonóját), melyet csak zacskóstul fel kell melegíteni forró (75 fokos) vízben 7-8 percig, majd rácsorgatni a sütemény tetejére, és késsel elegyengetni.
Tedd egy éjszakára hűtőbe a süteményt, másnap tálalhatod is a szívecskés csodát!
Tippek, trükkök:
- Használj szobahőmérsékletű vajat, így fogod tudni könnyen kikeverni a cukorral. Lehetőleg magas falú edényt válassz, hogy véletlenül se repüljön cukros vaj sehova!:)
- A piros szívecske esetén a festéket a tojásos elegynél is beleteheted. A kakaóra a szín mélyítésére van szükség, hogy ne rózsaszín szívecskét kapj eredményül.
- Még mindig szívecske: őrölt mandulát ajánlok, és nem mandulaszeleteket vagy apróra vágott mandukát, mert azokkal sokkal nehezebb lenne szépen kivágni a szíveket (itt-ott biztos pont kilógna egy kis mandula).
- A világos tésztába viszont tehetsz bátran akár szeletelt vagy apróra vágott mandulát: izgalmasabbá teszi a textúrát, hogy ott ropog kicsit:), és kevesebb ideig kell sütni úgy.
- Jól süsd át a tésztát! A mandula mint olajos mag szaftossá teszi a tésztát, de emiatt figyelni kell arra, hogy a belseje is átsüljön (!!). Van, akinek a sütője 150 fokra állítva is gyönyörűen süt, míg nálam 175 a tuti. T(úl alacsony hőfokon sem szabad elkezdeni sütni, mert akkor nem kap külső "kérget" a süti, és a sütőpor miatt sütés közben "kifolyhat" a formából, ha csurig van úgymond.) Egy sütőhőmérővel biztosra tudsz menni, hogy mennyire csal vagy nem csal a sütőd!
- A szíveket tedd a forma aljába amennyire csak tudod, így lejjebb maradnak majd, és emelkednek ki túlságosan sütés közben. Kihűlve kevésbé morzsálódik amikor kiszúrod őket!
- Bátran variálj más kiszúrókkal is, a lehetőségek tárháza végtelen!:)
Inspirációk, ötletek:
1) Szülinapra is jó ötlet lehet a belül meglepetést rejtő süti!:)
2) A meglepetés nem csak forma lehet belül, hanem például cukorka. (vigyázat, itt nem kell sütni, megsült állapotban kell kivágni a süti/ torta belsejét:) ):
3) Lehet ám Afrikában is gondolkodni:
) Bár messze még a Karácsony, de ez az ötlet szerintem szuper, régóta szemezek vele:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.