Szívecskét rejtő mandulás süti Valentin-napra

Közeledik a Valentin-nap, amihez egy szívecskét rejtő mandulás sütemény tökéletesen illik! Szinte hallom a kérdést: szívecske, sütiben? Ezt mégis hogy?

suti2.jpg

Az Instagram hazai szakértőjével, @pikrea Beával sütögettünk,  beszélgettünk egy jót, és a lenti videóból lehull a lepel a titokról, hogy mégis hogyan készül a szívecskés süti!:)

Az elkészítéshez szükséges eszközök:

  • szív alakú kiszúró (lehetőleg magas falút válassz)
  • kisebb tepsi (25x35 cm méretűt használtam)
  • gyümölcskenyér forma (25x11 méretűt használtam)

Bevásárláshoz összesített hozzávalólista:

  • 320 g vaj
  • 320g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliáscukor
  • 300g finomliszt
  • 25g őrölt és 95g durvára vágott mandula (vagy 120g őrölt mandula)
  • 7 tojás
  • 2 zacskó sütőpor
  • 2 tk kakaópor
  • piros színű ételfesték
  • opcionálisan mandulaaroma (nem zöld!)
  • opcionálisan csokoládé vagy kész prémium étbevonó a leöntéshez

Ebből a piros tésztához szükséged lesz az alábbiakra:

  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 125 g finomliszt
  • 25 g őrölt mandula
  • 2 egész tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk kakaópor
  • egy csipet só
  • opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
  • gél állagú ételfesték

 

A világos tésztához szükséges mennyiség:

25x11 cm forma esetén:                                                                         

  • 220 g szobahőmérsékletű vaj                                                        
  • 220g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 5 egész tojás
  • 175g finomliszt
  • 3/4 zacskó sütőpor (8g)
  • 95g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
  • 1 csipet só
  • opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)

 20x11 cm forma esetén:

  • 175 g szobahőmérsékletű vaj
  • 175 g kristálycukor
  • 1 zacskó vaníliáscukor
  • 4 egész tojás
  • 140 g finomliszt
  • fél zacskó sütőpor
  • 75 g durvára vágott mandula (vagy őrölt mandula)
  • 1 csipet só
  • opcionálisan 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)

Elkészítés

1. Piros tészta

  1. Kapcsold be a sütőt 175 fokra, majd mérd ki a hozzávalókat a piros tésztához.
  2. A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliáscukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
  3. Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, kakaóport, csipet sót, valamint az őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
  4. A gél állagú ételfestékből nyomj egy keveset a tésztához, és kézimixerrel keverd egyenletesre a tésztát.
  5. Öntsd a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és egyengesd el a tészta felületét.
  6. Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd készre.
  7. Tedd félre hűlni: amikor kihűlt, a kiszúróval szaggasd ki belőle a szív alakú sütiket

 2. Világos tészta

  1. A vajat habosítsd ki a cukorral és a vaníliás cukorral, majd add hozzá egyesével a tojásokat.
  2. Egy külön tálban keverd össze a szárazanyagokat (lisztet, sütőport, csipet sót, valamint a durvára vágott vagy őrölt mandulát), és két részletben keverd a tojásos elegyhez.
  3. Béleld ki sütőpapírral a gyümölcskenyér forma belsejét, és tészta mintegy egyharmadát öntsd a forma aljába, és egyengesd el. Ezzel „ágyazol meg” a szívecske alakú sütiknek.
  4. A piros szívecske alakú sütiket pakold szorosan egymás mellé a gyümölcskenyér forma aljára, majd öntsd le a maradék tésztával, és egyengesd el a tetejét.
  5. Tedd előmelegített sütőbe, és mintegy 60 perc alatt süsd készre. Mindenképp végezz tűpróbát (és lehetőleg ne a közepébe szúrj, ahol a már eleve megsült szívecskék vannak), mert ennek a süteménynek jól át kell sülnie.
  6. Amikor elkészült a sütemény, várd meg míg kihűl, majd borítsd ki a formából.

Tipp: Öntsd le csokoládéval az elkészült süteményt. Ehhez készen kapható étbevonót is használhatsz (pl.: a Dr. Oetker prémium étbevonóját), melyet csak zacskóstul fel kell melegíteni forró (75 fokos) vízben 7-8 percig, majd rácsorgatni a sütemény tetejére, és késsel elegyengetni.

Tedd egy éjszakára hűtőbe a süteményt, másnap tálalhatod is a szívecskés csodát!

Tippek, trükkök:

  • Használj szobahőmérsékletű vajat, így fogod tudni könnyen kikeverni a cukorral. Lehetőleg magas falú edényt válassz, hogy véletlenül se repüljön cukros vaj sehova!:)
  • A piros szívecske esetén a festéket a tojásos elegynél is beleteheted. A kakaóra a szín mélyítésére van szükség, hogy ne rózsaszín szívecskét kapj eredményül.
  • Még mindig szívecske: őrölt mandulát ajánlok, és nem mandulaszeleteket vagy apróra vágott mandukát, mert azokkal sokkal nehezebb lenne szépen kivágni a szíveket (itt-ott biztos pont kilógna egy kis mandula).
  • A világos tésztába viszont tehetsz bátran akár szeletelt vagy apróra vágott mandulát: izgalmasabbá teszi a textúrát, hogy ott ropog kicsit:), és kevesebb ideig kell sütni úgy. 
  • Jól süsd át a tésztát! A mandula mint olajos mag szaftossá teszi a tésztát, de emiatt figyelni kell arra, hogy a belseje is átsüljön (!!). Van, akinek a sütője 150 fokra állítva is gyönyörűen süt, míg nálam 175 a tuti. T(úl alacsony hőfokon sem szabad elkezdeni sütni, mert akkor nem kap külső "kérget" a süti, és a sütőpor miatt sütés közben "kifolyhat" a formából, ha csurig van úgymond.) Egy sütőhőmérővel biztosra tudsz menni, hogy mennyire csal vagy nem csal a sütőd!
  • A szíveket tedd a forma aljába amennyire csak tudod, így lejjebb maradnak majd, és emelkednek ki túlságosan sütés közben. Kihűlve kevésbé morzsálódik amikor kiszúrod őket!
  • Bátran variálj más kiszúrókkal is, a lehetőségek tárháza végtelen!:)

Inspirációk, ötletek:

1) Szülinapra is jó ötlet lehet a belül meglepetést rejtő süti!:)

szulinap.jpg

2) A meglepetés nem csak forma lehet belül, hanem például cukorka. (vigyázat, itt nem kell sütni, megsült állapotban kell kivágni a süti/ torta belsejét:) ):

surprise-inside-mini-easter-bundt-cakes-12.jpg

3) Lehet ám Afrikában is gondolkodni:

safari.jpg

) Bár messze még a Karácsony, de ez az ötlet szerintem szuper, régóta szemezek vele:

santas-belt-cake.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5813750532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása