Elhoztam Nektek a pite francia rokonát: a galette elkészítéséhez liszre, vajra, egy kis cukorra, sóra és vízre van szükség, na még némi töltelékre. Az a szuper benne, hogy szinte bármilyen gyümölccsel társíthatjuk, sőt, akár sós verziót is lehet készíteni belőle! A jó hír az, hogy ehhez külön formára sincs szükség, elég csak felhajtogatni a széleket, és máris kész a galette.
Most egy epres verziót hoztam (igen, tudom, nincs szezonja. De a kedvenc zöltségesemnél most is van eper,ha már félig megfázva is kiszimatoltam, akkor hoztam belőle). A méret senkit ne tévesszen meg: kettéválasztottam a tésztát, két kisebb galette-et készítettem a képen:).
A recept végére tekerve további ötleteket, inspirációt találtok!
Recept:
Tészta:
- 190g búzafinomliszt liszt
- 30g teljeskiőrlésű liszt
- 1 ek. kristálycukor
- ¼ tk. só
- 115g hideg vaj (kisebb kockákra vágva)
- 45 ml hideg víz
Továbbá: 1 tojás (a tészta megkenéséhez), kb. 1-2 ek. cukor (szóráshoz)
Epres töltelék:
- 250g eper
- 1 ek. kristálycukor
- 1 citrom ízlés szerint (=ha savanykásabban szeretnéd a tölteléket, akkor a levéből kell az eperre locsolni)
- 1-2 ek. lekvár (a tészta megkenéséhez)
(Ha az eperrel köszönöd, de megvárnád a szezonját, akkor tádááámm, íme egy áfonyás verzió ugyanahhoz a tésztamennyiséghez:
Áfonyás töltelék:
- 250 g áfonya
- 30 g porcukor
- 1/2 tk. fahéj
Elkészítés:
1) Keverd össze a liszteket a sóval és a cukorral, majd add hozzá a vajat, és morzsold el. Ha van mixered (akár késes akár álló mixer), nyugodtan használhatod ehhez.
2) Tegyél a keverékhez a vízből 2-3 evőkanállal, és dolgozd össze. Ha még nem állt össze, akkor annyi vizet adj hozzá (1 evőkanalanként haladj), amitől már összeáll a tészta. Vigyázz, ne legyen túl lágy sem, ezért ne öntsd hozzá rögtön az összes vizet!
3) Ha kész, formálj belőle gömböt (vagy ha több kisebb galette a cél, akkor vágd kisebb darabokra), majd lapítsd ki kicsit. Tedd frissentartó fóliába, és a hűtőben pihentesd kb. egy órát.
4) Nyújtsd a tésztát 3 mm vastagságúra (célszerű hőálló szilikon lapon vagy 2 sütőpapír között kinyújtani, mert így egyből át lehet húzni a tepsire)
5) Keverd össze az áfonyát a cukorral és a fahéjjal, majd tedd a galette közepére. A széleken 2-3 cm-t hagyj szabadon, oda ne kerüljön töltelék. Az egész tojást villával keverd össze, majd a tészta széleit hajtsd fel, és kend meg a tojással. Szórj rá egy kis cukrot, és mehet is a sütőbe!
6) Előmelegített 180 fokos sütőre van szükség (alul-felül sütés funkción). 40 perc alatt elkészül a galette! Akkor kész, ha szép barna színt kapott a tészta.
7) Húzd le a sütőpapírral együtt a kész galette-et a még forró tepsiről (hogy ne süljön tovább), és tedd át rácsra, hogy ott hűljön.
+1: a kisült galette tetején a gyümölcsöt kend meg lekvárral, mert ettől szép fényes lesz. Nekem sűrűbb dzsem volt otthon, ezért egy kis vízzel felhígítottam, kikevertem, és úgy kentem meg a tetejét. (Ja, és nem kell eperlekvárhoz ragaszkodni, nekem speciel baracklekvár volt kéznél. Az íz nem fog érződni:). )
Néhány fázisfotó segítségképp a fenti lépésekhez:
Tippek, trükkök:
- A tésztához azért érdemes fokozatosan hozzáadni a vizet, hogy ne legyen túl lágy a tészta. Ha túl lágy, akkor nem tudod majd kellően felhajtani a széleket, vagy ha fel is hajtod, nem lesz elég tartásuk sütés közben megtartani a tölteléket.
- Ha lédús tölteléket használsz (pl.: szilva vagy barack szeletelve), akkor kb. fél kg. gyümölcshöz 1 ek. kukoricakeményítővel számolj. (Persze nem rászórva a gyümölcsre, hanem vízzel elkeverve). Biztosabbra is lehet menni, hogy ne áztassa el a töltelék a tésztát: szórj egy kis zsemlemorzsát a nyers tésztára.
- Még egy gondolat a töltelékhez: vigyázz, hogy ne halmozd túl a gyümölcsöket, de a ló túloldalára sem érdesem átesni. Ha kevés a gyümölcs, akkor kevés lesz a súly, és könnyen felpúposodhat a tészta.
- Fontos, hogy a tészta ne legyen se túl vékony (mert akkor könnyen rommá éghet tészta még az előtt, hogy a töltelék megsült volna), se túl vastag (mert akkor nem lesz ropogós a tészta). Ezért érdemes a 2-3 mm-t belőni a vastagságnál.
- A sütő középső rácsára tedd a galette-t, ezzel is megelőzheted azt, hogy megégjen.
Inspirációk, ötletek:
1) A rusztikus gyümölcsös galette tölteléke lehet eper (amit feldobhatsz rebarbarával), de szilva, körte vagy épp meggy is.
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
3. kép: Pinterest
2) Ha szeretnéd vihetsz szabályosságot az egyébként rusztikus megjelenésű galette-be:
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
3) Na és ahogy a bevezetőben írtam nem csak édes, hanem sós galette is kerülhet terítékre. Lehet paradicsomos mozzarellás, vagy akár cukkinis rikottás is:
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.