Egy egyszerű de nagyszerű cupcake van terítéken, és mivel Húsvét jön, ezért tojások, nyuszik, bari díszítik:). Csokis alap rajta nutellás mascarponés krémmel....mmmmm....nekem már csak a gondolatától is összefut a nyál a számban!:) Mert bizony amennyire egyszerű ez a krém, annyira finom!
A recept végén tippek, trükkök, inspirációk mellett most még egy videót is találtok a cupcake elkészítéséről és húsvéti díszítési ötletekről:). Tőlem Nektek!:)
Tészta hozzávalói (10-12 db elkészítéséhez):
- 120 g liszt
- 15 g holland kakaópor
- 40 g szobahőmérsékletű vaj
- 80 ml tej
- egy csipet só
- 60 g 70%-os étcsoki (étcsoki csepp, de kisebb darabokra vágott táblás csoki is jó)
- 1 tojás
- 90 g porcukor
- 4 g sütőpor (kicsivel kevesebb mint fél zacskó)
- 5 g vaníliáscukor (pont fél zacskó)
Krém hozzávalói:
- 250 g Nutella
- 250 g mascarpone
Húsvéti díszítéshez:
- habcsák és tetszőleges csillagcső
- csokinyuszi, csokicsibe, csokitojások
- a barihoz kell egy szem bonbon (vagy megmaradt szaloncukor), egy kis marcipán, a szemének csokicsepp vagy sötét színű marcipán, de lehet cukorgyöngy is, valamint apró pillecukrok:)
1) Kapcsold be a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés funkción. Botmixer segítségével keverd habosra a vajat a porcukorral, a vaníliáscukorral, és add hozzá a tojást. (Hozzáadhatod rögtön is, csak figyelj hogy jól kikeverd)
2) A lisztet egy külön tálban keverd össze a kakaóporral, a sóval és a sütőporral, majd öntsd a tojásos masszához. Add hozzá a tejet, és botmixer segítségével keverd egyneművé. (Ne legyenek benne csomók:) )
3) Válts át egy spatulára, és keverd bele az étcsokit a masszába.
4) Készítsd elő a muffinformát, és töltsd meg a formákat a feléig (ha azt szeretnéd, hogy laposabb maradjon a cupcake) vagy maximum háromnegyedéig (ha domború cupcake a cél)
5) A 180 fokos előmelegített sütőben 22-24 perc alatt készülnek el.
6) A krémhez keverd össze a mascarponét a Nutellával, tedd habzsákba, majd amikor már teljesen kihűlt a cupcake, diszítsd tetszőlegesen a tetejét. Önmagában is nagyon finom, de Húsvét alkalmából tehetsz rá csokinyuszit, csokitojást, marcipánból is formázhatsz húsvéti figurákat:).
Az elkészítés mellett mutatok néhány ötletet ebben a videóban:
Tippek, trükkök:
- Szitáld át a lisztet mielőtt használod: könnyedebb lesz a tészta ettől.
- Érdemes tűpróbával tesztelni, hogy megfelelően megsült-e a tészta: szúrj bele egy fogpiszkálót vagy hústűt, és ha nem ragad tészta rá, akkor kész a sütemény.
- Ha nem papírkapszlit használsz, akkor figyelj a forma előzetes kivajazására, hogy ki is jöjjön belőle a muffin:).
- Ha meleg vagy langyos a muffin, a krém meg fog olvadni a tetejét, ezért mindenképp várd meg amíg kihűl.
- Ezeket az apró csokitojásokat a Milka kínálatában láttam, nagyon passzolnak egy cupcake tetejére!
- Csokinyusziból mindegy milyen választasz, amelyik tetszik. Méretben Milka és Lindt kínálatban láttam/találtam jókat, de biztos van több is.
- Apró pillecukrot több helyen találsz, nekem a Müllerből hozta egy kedves kolléganőm, barátnőm:)
- Ha világos krémet szeretnél, cseréld a Nutellát fehércsokira és tejszínre, itt találod a receptet hozzá: http://sutimesek.blog.hu/2018/03/11/tavaszkoszonto_cupcake
- Végül egy kis mankó, ha szükséges: a muffin az alap, akkor lesz belőle cupcake, ha díszítés kerül a tetejére, jellemzően krémmel:).
Inspirációk, ötletek:
1) Ha van kéznél egy kis eper, narancssárga pasztilla (vagy fehércsokit is lehet színezni), akkor máris kreálhatsz egy kis répautánzatot így Húsvétra:) :
Forrás: Pinterest
2) Ha a csokitojásokra marcipánból csőrt raksz, máris madarat kapsz:)
Forrás: Pinterest
3) Ha nem akarsz krémmel szórakozni, vagy nem azt szánod fő díszítésnek, akkor marcipán vagy esetleg fondant lehet jó barátod:
Forrás: Pinterest
4) Ha szeretnéd, több cupcake is alkothat egy nagy formát. A kosár technikát alkalmaztam az Ide Süss első adásában, a narancsos csokitortámhoz. Nagyon látványos tud lenni!:)
Forrás: Pinterest
Még több cupcake díszítési ötletet a korábbi cupcake receptem alatt találsz: Tavaszköszöntő cupcake
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok!:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.