Tavaszköszöntő cupcake: mandulás tészta egy kis gyümölccsel, a tetején tejszínes mascarpone krém némi fehércsokival, díszítésnek csoki, dekorgyöngyök. Szuper egyszerű az elkészítése, a siker garantált - és nem csak a gyerekek körében:).
A recept végére görgetve sütési tippeket, trükköket találsz, valamit inspirációkat, ötleteket!:)
Tészta hozzávalói (9-10 db elkészítéséhez)
- 125g liszt
- 35g vaj
- 25g őrölt vagy darált mandula
- 60 ml tej
- 5g sütőpor
- csipet só
- 1 tojás
- 9-10 szem szeder (vagy más gyümölccsel is helyettesíthető)
- 100g cukor
- 5g Bourbon vaníliáscukor (fél zacskónak felel meg)
Krém hozzávalói:
- 125g mascarpone
- 100 ml habtejszín
- 70 g fehércsoki
- 1/2 zacskó habfixáló
Elkészítése:
1) Kapcsold be a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés üzemmódban.
2) Egy tálban keverd el a tojást a cukorral és a vaníliáscukorral. (Nem kell nagyon kihabosítani).
3) A vajat tedd egy lábosba, és olvaszd meg alacsony lángon. Közben a lisztet keverd el az őrölt mandulával, a sóval és a sütőporral egy másik tálban.
4) Keverd a tojásos elegyhez a lisztes keveréset, öntsd hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Keverd egyneművé (szóval addig, amikor már nem látsz benne lisztcsomót, önálló tojásrészt és hasonlók:) ), és ezzel kész is a tészta.
5) Készítsd elő a muffinformát: a papír kapszlikat tedd a muffinformákba, majd kb. a feléig töltsd meg tésztával. Mindegyik közepébe helyezz egy szem szedret (lehet fagyasztott is, én is azt használtam), majd 20-25 perc alatt süsd készre (nekem a 22 perc vált be, de sütőfüggő). Akkor jó, ha egy hústűt beleszúrva nem marad rajta tészta.
6) Amíg sül a tészta, elkészítheted a krémet a tetejére. Első lépésként vízgőz felett olvaszd meg a fehércsokit.
7) Kezdd habbá verni a tejszínt, közben adagold hozzá a habfixálót. Keverd hozzá a mascarponét, és a szobahőmérsékletű fehércsokit. Ha szeretnéd színezni, adj hozzá egy kevés ételszínezéket.
8) Az elkészült krémet töltsd nyomócsőbe, és tedd hűtőbe kb. 15-20 percre.
9) A kihűlt muffinok tetejére nyomj körkörösen a krémből, majd diszítsd: a bari feje nálam szaloncukor volt, a szeme két marcipángolyó (a közepén étcsoki cseppek), a füle szintén marcipán, a bundája pedig apró pillecukrokból áll. Csak nyomd bele őket a krémbe, majd tedd hűtőbe az elkészült cupcake-et.:) (Ha nincs kedved barit készíteni, akkor néhány dekorgyöngy és dísz is tökéletesen feldobja, mutatom a variációt barira, és a variációt a gyorsabb verzióra):
Jó étvágyat!
Tippek, trükkök:
- Ha a muffin formát a feléig töltöd, akkor sülés közben a forma tetejéig fog "feljönni" a tészta. A belehelyezett gyümölcs nem fog látszódni, ne aggódj. Ha háromnegyedig töltöd, akkor jobban megemelkedik a tészta, de a gyümölcs miatt vízszintes lesz a teteje. Ha elhagyod a gyümölcsöt, akkor gömbölyűen megemelkedik majd a tészta.
- Szeder helyett használhatsz málnát, áfonyát, cseresznyét, meggyet, ribizlit. Lehet friss vagy fagyasztott, és akár a tésztába is belekeverheted.
- Ha nem papírformát használsz, akkor figyelj, hogy jól kivajazd a muffinformát.
- A krém színezéséhez por, vagy gél állagú festéket használj, és elég egy egészen kevés a színezéshez.
- Nyomócső segítségével tetszőleges formát nyomhatsz a muffinra, nem csak bari készülhet. Ha úgy látod, hogy a krém egy kicsit megolvadt, és kevésbé kontúros a forma, tedd kicsit a hűtőbe.
- Marcipánt könnyen be tudsz szerezni szinte bármelyik boltban. Csokicseppeket az Ázsia Bt-ben vettem (a Fővám téren a Vásárcsarnok mellett), de a Dr. Oetker dobozos verzió is tökéletes! Apró pillecukrot pedig a Müllerben találsz, egy kolléganőm onnan hozta nekem ezeket a kis apróságokat:).
Ötletek, inspiráció:
1) Ha már Húsvét közeleg, vannak egyszerű de nagyszerű ötletek például csibére:
1. kép: Pinterest 2. kép: Pinterest
2) Vagy nyuszira:
1. kép: Pinterest 2. kép: Pinterest
3) De egyszerű gyümölcsökkel is csodásan mutat a cupcake:
1. kép: Pinterest 2. kép: Pinterest
4) A virágok témája szintén tavaszias, és megunhatatlan a variációk sora:
1. kép: Pinterest 2. kép: Pinterest
5) Akár több cupcake is alkothat egységet, a fantázia szab csak határt:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.