Ebben a hőségben még hajat szárítani sincs kedve az embernek, nemhogy a sütőt bekapcsolni. Ilyenkor jönnek jól az olyan finomságok, amikhez nem kell a sütő: ilyen például a trüffelgolyó!:)
Hozzávalók (kb. 25-30 db golyóhoz)
- 150g 70%-os étcsoki
- 100g tejcsoki
- 120 ml tejszín
- 30g vaj
Beleforgatáshoz több opció is van, nyugodtan engedd szabadra a fantáziát:): kakaópor, darált mandula, őrölt pisztácia/mogyoró/dió, liofilizált gyümölcs (eper, málna, stb.), kókuszreszelék, porcukor...
Elkészítés:
1) Vízgőz felett olvaszd meg a csokoládét. Ehhez fogj egy lábost, tegyél bele ujjnyi vizet, és tedd fel forrni. Amikor gyöngyözik a víz, tegyél egy fémedényt a tetejére, ami illeszkedik (de nem lóg az alja a forró vízbe), és tedd bele a csokit.
2) Amikor a csokoládé megolvadt, add hozzá a tejszínt és a kisebb kockákra vágott vajat. Hagyd, hogy megolvadjon a vaj, egy spatula segítségével kevergesd az elegyet addig, amíg egyneművé nem válik. Ha szeretnéd, ezen a ponton ízesítheted is akár (pl.: egy kis ízlés szerinti likőrrel, belereszelt narancshéjjal, stb.) a trüffelt.
3) Tedd félre hűlni a masszát, majd miután kihűlt, tedd 1-2 órára hűtőszekrénybe. Fontos, hogy jól formázható állagúra kell hűlnie. Amikor ez megtörtént, a kezed vagy egy kanál segítségével vegyél belőle kisebb adagot, gyors mozdulatokkal formázz belőle golyót, és forgasd bele tetszés szerint kakaóporba / darált vagy őrölt magvakba / kókuszreszelékbe stb, de akár olvasztott csokiba is márthatod.
Jó étvágyat kívánok hozzájuk!:)
Tippek, trükkök:
- A vízgőz felett való olvasztást kiválthatod azzal, ha egy lábosban felmelegíted a tejszínt (ha gyöngyözni kezd, már elég), ráöntöd a csokoládéra, és hagyod, hogy ez olvassza meg. A vajat ugyanabban a lábosban meg tudod melegíteni, és a csokis elegyhez önteni.
- A csoki ganache (csokoládé, tejszín, jelen esetben egy kis vaj) bonbon töltelékként is jól használható:), szabadon ízesítheted, ha szeretnél egy kis pluszt belecsempészni (pl.: alkohol, reszelt narancshéj, mogyoróvaj, karamell, stb...). A belsején is változtathatsz: csak étcsokoládét használva kesernyésebb lesz (de sokan szeretik). Ha javasolhatok, akkor 70%-os minőségi étcsokoládét ajánlanék, és 30-35%-os habtejszínt.
- A formázásnál azért érdemes gyorsnak lenned, mert könnyed olvad a csokis elegy. Csak pár mozdulattal formázd, és máris mehet a kakaóporba
- A rózsaszín golyók esetemben liofilizált málnába lettek forgatva, ennek köszönhetik a színűket és ízüket. A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, és az így tartósított gyümölcsök nem csak színben mutatnak jól, de intenzív gyümölcsös ízük van. Az Ázsia Bt. a lelőhely, ahol liofilizált egész málnát, tört málnát, epret, áfonyát egyaránt lehet kapni kis kiszerelésben. Azért, hogy porszerűbb legyen, egy mozsárban megőröltem kicsit a liofilizált málnámat, és abba forgattam a golyók egy részét.
- Ajándéknak is kiváló ötlet, csak egy bonbon dobozt kell hozzá beszerezni!:)
Inspirációk, ötletek:
1) Csokiba mártott és dekorgyöngyökkel megszórt variációk:
Forrás: Pinterest
2) Gyümölccsel ideálisan párosítható, fehér csokira is lehet cserélni a tejcsokit, étcsokit:
Forrás: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.