Sziasztok!
Mi más lehetne az első receptem, mint az egyik kedvenc pitém?:)
Az eredmény finom omlós tészta, a tölteléket pedig kedvedre variálhatod: használhatsz friss gyümölcsöt, fagyasztottat vagy akár befőttet is. Nekem az utóbbira esett a választásom, egy üveg meggybefőtt került a tészta töltelékébe.
Ha inkább inspirációt keresel, amivel különlegesebbé tennéd a következő pitédet, akkor görgess a recept végére néhány szuper ötletért!:)
Meggyes pite hozzávalói:
Pitetészta hozzávalói egy 25 cm-es piteformához:
- 300 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 100 g porcukor
- 1 tk sütőpor
- fél citrom reszelt héja
- 1 csomag Bourbon vaníliáscukor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 ek tejföl
Meggytöltelék:
- 1 üveg meggybefőtt (350 ml), a meggylével együtt (vagy használhatsz fagyasztott gyümölcsöt, ebben az esetben víz kell hozzá)
- 1 tk fahéj
- ízlés szerint cukor
- 1,5-2 ek étkezési keményítő (2-3 ek. vízzel elkeverve)
- 1 ek búzadara vagy zsemlemorzsa (a pitetészta megszórásához)
- 2 ek lekvár a pitealj megkenéséhez
Elkészítése:
1) Morzsold el a hidej vajat a szárazanyagokkal, majd add hozzá a tojást, és máris elkezdheted összedolgozni a tésztát. Fontos, hogy gyors legyél, ne olvadjon meg a vaj! (Akár a kezedet is lehűtheted előtte hideg vízben, ha biztosabbra szeretnél menni).
2) A tészta elkezd összeállni, lehet már nem is lesz szükséged több folyadékra. Ha mégis, akkor 1 evőkanál tejföl nekem elegendő szokott lenni ehhez a mennyiséghez, de ha nincs tejföl, hideg vízzel is helyettesítheted.
3) Miután kész, válaszd ketté a tésztát kb. 60% - 40% arányban (mivel lesz egy pitealj, és lesz külön a teteje), csomagold frissen tartó fóliába, és rakd be a hűtőbe kb. 1 órára (de ha egész éjszaka bennmarad, az sem gond).
4) Amíg hűl a tészta, elkészítheted a tölteléket. Ehhez tedd a meggyeket egy lábosba, önts rá annyi meggylevet (ha befőttet használtál) vagy vizet (ha fagyasztott gyümölcsöt használtál), amennyi éppen ellepi, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Ha befőttel dolgozol, nem is nagyon lesz szükséged cukorra, ha fagyasztott gyümölccsel, akkor 2-3 ek. cuktor tehetsz hozzá (vagy amennyivel finomnak érzed a tölteléket). Kevergesd, olvadjon fel a cukor. Add hozzá a fahéjat, majd a vízzel kikevert étkezési keményítőt. Innentől elkezd besűrűsödni, „kocsonyásodni” a töltelék. Tedd félre, hűlhet kicsit addig, amíg a tésztával dolgozol.
5) Kapcsold be a sütőt, állítsd 180 fokra a hőmérsékletet. A hűtőből először csak a nagyobb tésztadarabot vedd ki, pár percig hagyd szobahőmérsékleten. Lisztezd be a munkafelületet (nem kell túl sok lisztet rászórni), majd kezdd el kinyújtani a tésztát. 2-3 mm vastagságra szoktam nyújtani, majd a feltekerem a nyújtófára, és átteszem az előzetesen kivajazott és lisztezett piteformába. Egy villával szurkáld meg a pite alját, majd kend meg egy kis lekvárral, és szórd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával. Emiatt nem fogja a töltelék eláztatni a tésztát;)
6) A tölteléket öntsd a tésztára, egyengesd el. Jöhet a másik tésztarész kinyújtása: itt is törekedj arra, hogy egyenletes legyen a vastagsága. Innentől a fantáziádra van bízva, hogy hogyan fejezed be a pitét: ráteheted egyszerű körlapkét, kiszaggathatsz formákat, tésztafonatokat is készíthetsz. (Nekem marcipán kiszúró akadt a kezembe, így kapott levél díszítést a pite.)
7) A kész tésztát megkenheted tojássárgájával (ettől szép színt fog kapni), majd tedd a pitét az előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd készre kb. 25 perc alatt. Jó étvágyat hozzá!:)
Tippek, trükkök:
- A tészta összedolgozása gyakorlatilag pár mozdulat (bizony, nem kell agyongyúrni), és ha elég gyors voltál (nem olvadt meg a vaj, nem „zsírosodott ki” a tészta), akkor akár azonnal elkezdhetsz dolgozni vele. Ha ez kérdéses, akkor inkább válaszd a biztos utat: tedd hűtőbe a tésztát. A tippem az, hogy ne gömbként rakd be a hűtőbe a tésztát, hanem lapítsd ki (kb.2-3cm vastagságra), így könnyebb dolgod lesz a nyújtásnál.
- A tejföl azért opcionális, mert sok múlik azon, hogy milyen lisztet használsz. Nekem a Nagyi titka búzafinomliszt van a polcomon (nem reklám, hanem tényleg ezt használom), és a fenti mennyiségekhez kellett az egy evőkanál tejföl. Az egyik barátnőm Lidlben vett lisztet használ, aminél ugyanezek a mennyiségek jóval lágyabb tésztát eredményeztek.
- A nyújtás során lisztezd a nyújtófelületet, kicsit „klopfold” a nyújtófával a tésztát, és próbáld minden irányban egyenletesen nyújtani (ha erre az elejétől kezdve figyelsz, akkor elkerülheted, hogy egy amorf valami legyen a tészta formája).
- A nyert tészta jól fagyasztható, így akár előre is dolgozhatsz: a begyúrt tésztát tedd folpack-ba, és rakd a mélyhűtőbe. Amikor használni szeretnéd, vedd ki előző nap este a fagyasztóból, és tedd át a hűtőbe.
Díszítéshez ötletek, inspirációk
Ha van hozzá kedvetek, kísérletezzetek bátran a díszítéssel! A már kinyújtott tésztát csak szaggatnotok kell, akár egy egyszerű szív, csillag, vagy például virág alakú kiszúróval látványos díszítést tudsz készíteni. Időben sem olyan sok ez, arról nem is beszélve, hogy mennyi dicséretet zsebelhettek be!:)
Megmutatom mivel készítettem a levél mintázatot:
Ilyen kiszúrót (marcipán, vagy fondant kiszúrót) számos webshopban és édességdekorációs boltban találtok, és rengeteg mintából válogathattok. A tészta egész jól megtartja a formát és a mintázatot, a levelek erezete szerintem még jobban feldobta a pitét!:)
Tehettek rá virágmintát (hasonló kiszúróval), kombinálhattok kisebb és nagyobb mintákat, de akár Ti is készíthettek saját sablont (például papírból kivágva), vagy szabadkézi rajzolással is szabadjára engedhetitek a fantáziátokat!:)
Szuper inspirációkat találtam az Instagramon például ezen az oldalon: Jo Harrington (@jojoromancer)
Mutatok tőle pár képet, amik zseniálisan jól néznek ki, és nem is olyan bonyolultak:
Inkább kihívásra vágytok, vagy egészen művészi pitékre? Akkor ezt az oldalt nézzétek meg: thepieous
Hogy ne látatlanban ajánlgassak inspirációt, tőle is mutatok pár képet:
Remélem tudtam ötletet adni akár az első, akár a sokadik pitédhez!:)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.