A csokicsoda: csokis pöfeteg

Puszedlinek néz ki, beleharapva mégis inkább a brownie jut az eszedbe: mi az? Segítek, ez bizony a csokis pöfeteg!:) A csoki szerelmeseinek ajánlom elsősorban, de bárki édesszájú imádni fogja!

img-9812.JPG

Hozzávalók: (25-30 db 22-25g súlyú pöfeteghez)

  • 140g búzafinomliszt
  • 20g Holland kakaópor
  • 8g sütőpor (3/4 zacskó)
  • csipet só
  • 180g 70%-os étcsokoládé
  • 60g vaj
  • 2 egész tojás
  • 150g kristálycukor
  • 1 zacskó Bourbon vaníliáscukor
  • ízlés szerint fűszer adható hozzá, mintegy negyed teáskanál (pl.: fahéj, ras el hanout, kínai ötfűszer, stb.)

Beforgatáshoz: kb. 25-30g porcukor

1) Vízgőz felett olvaszd meg az étcsokoládét és a vajat, majd amikor teljesen felolvadt mind a csoki mind a vaj, tedd félre hűlni kicsit a csokis elegyet.

2) Szitáld egy tálba a lisztet, és a kakaóport, majd add hozzá a csipet sót és a sütőport. Keverd össze őket, majd tedd félre.

3) Tedd egy közepes méretű tálba a kristálycukrot és a vaníliáscukrot a tojásokkal, és kézi mixer segítségével keverd őket habosra. Add hozzá az összeolvasztott csokit és vajat, majd a lisztes keveréket.

4) Hagy hűtőben 1-2 órára a tésztát (vagy tedd a fagyasztóba kb. fél órára, ha sietsz), hogy formázhatóvá váljon.

5) Kapcsold be a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés funkción

6) Formázz kis golyókat, hempergesd meg átszitált porcukorban, majd helyezd el őket egymáshoz nem túl közel (mivel terülni fognak a pöfetegek sütés közben) egy sütőpapírral bélelt tepsin.

7) 10-12 perc alatt süsd készre őket! 

Íme egy kis előtte-utána állapot:

img-0779.jpg

img-0782.jpg

Tippek, trükkök:

  • A csoki és a vaj összeolvasztásával érdemes kezdened, hogy legyen egy kicsit ideje hűlni az elegynek, mielőtt a tojással összekevered.
  • 70%-os étcsokit javaslok, mert szerintem így lesz meg az egyensúly: csokis és édes lesz, de nem dől el túlságosan egyik irányba sem.
  • Ha hűtés nélkül kezdenél el dolgozni a tésztával, nem tudnád golyókká formálni. Ezért várd meg, míg teljesen lehűl a tészta. Amikor már a belseje sem lágy, akkor érdemes elkezdeni dolgozni vele.
  • A pöfetegeket golyóként ráhelyezheted a tepsire, nem szükséges "lelapogatni" őket, maguktól is terülni és repedni fognak. 
  • Számomra az ideális méret 22-25g (segítek képpel, hogy ez mekkora méret: itt), de készíthetsz ennél kisebbeket (15-18g) és nagyobbakat is (pl.: 40g). Kisebbekhez ~10 perc sütési időt javaslok, nagyobbakhoz ~12 percet.
  • A kész süti kissé brownie jellegű, a belseje puha.

fullsizerender.jpg

A csokis pöfeteggel először Gabojsza konyhája receptjében találkoztam, ezen alakítottam egy kicsit az évek alatt, egy kicsit csokisabbra, browniesabb jellegre véve a figurát. :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6314517546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok