Trüffelgolyó, a sütés nélküli finomság

Ebben a hőségben még hajat szárítani sincs kedve az embernek, nemhogy a sütőt bekapcsolni. Ilyenkor jönnek jól az olyan finomságok, amikhez nem kell a sütő: ilyen például a trüffelgolyó!:) 

truffel.jpg

Hozzávalók (kb. 25-30 db golyóhoz)

  • 150g 70%-os étcsoki
  • 100g tejcsoki
  • 120 ml tejszín
  • 30g vaj

Beleforgatáshoz több opció is van, nyugodtan engedd szabadra a fantáziát:): kakaópor, darált mandula, őrölt pisztácia/mogyoró/dió, liofilizált gyümölcs (eper, málna, stb.), kókuszreszelék, porcukor...

Elkészítés: 

1) Vízgőz felett olvaszd meg a csokoládét. Ehhez fogj egy lábost, tegyél bele ujjnyi vizet, és tedd fel forrni. Amikor gyöngyözik a víz, tegyél egy fémedényt a tetejére, ami illeszkedik (de nem lóg az alja a forró vízbe), és tedd bele a csokit.

2) Amikor a csokoládé megolvadt, add hozzá a tejszínt és a kisebb kockákra vágott vajat. Hagyd, hogy megolvadjon a vaj, egy spatula segítségével kevergesd az elegyet addig, amíg egyneművé nem válik. Ha szeretnéd, ezen a ponton ízesítheted is akár (pl.: egy kis ízlés szerinti likőrrel, belereszelt narancshéjjal, stb.) a trüffelt. 

3) Tedd félre hűlni a masszát, majd miután kihűlt, tedd 1-2 órára hűtőszekrénybe. Fontos, hogy jól formázható állagúra kell hűlnie. Amikor ez megtörtént, a kezed vagy egy kanál segítségével vegyél belőle kisebb adagot, gyors mozdulatokkal formázz belőle golyót, és forgasd bele tetszés szerint kakaóporba / darált vagy őrölt magvakba / kókuszreszelékbe stb, de akár olvasztott csokiba is márthatod.

Jó étvágyat kívánok hozzájuk!:)

truffel_2.jpg

Tippek, trükkök:

  • A vízgőz felett való olvasztást kiválthatod azzal, ha egy lábosban felmelegíted a tejszínt (ha gyöngyözni kezd, már elég), ráöntöd a csokoládéra, és hagyod, hogy ez olvassza meg. A vajat ugyanabban a lábosban meg tudod melegíteni, és a csokis elegyhez önteni.
  • A csoki ganache (csokoládé, tejszín, jelen esetben egy kis vaj) bonbon töltelékként is jól használható:), szabadon ízesítheted, ha szeretnél egy kis pluszt belecsempészni (pl.: alkohol, reszelt narancshéj, mogyoróvaj, karamell, stb...). A belsején is változtathatsz: csak étcsokoládét használva kesernyésebb lesz (de sokan szeretik). Ha javasolhatok, akkor 70%-os minőségi étcsokoládét ajánlanék, és 30-35%-os habtejszínt.
  • A formázásnál azért érdemes gyorsnak lenned, mert könnyed olvad a csokis elegy. Csak pár mozdulattal formázd, és máris mehet a kakaóporba
  • A rózsaszín golyók esetemben liofilizált málnába lettek forgatva, ennek köszönhetik a színűket és ízüket. A liofilizálás fagyasztva szárítást jelent, és az így tartósított gyümölcsök nem csak színben mutatnak jól, de intenzív gyümölcsös ízük van. Az Ázsia Bt. a lelőhely, ahol liofilizált egész málnát, tört málnát, epret, áfonyát egyaránt lehet kapni kis kiszerelésben. Azért, hogy porszerűbb legyen, egy mozsárban megőröltem kicsit a liofilizált málnámat, és abba forgattam a golyók egy részét.
  • Ajándéknak is kiváló ötlet, csak egy bonbon dobozt kell hozzá beszerezni!:)

Inspirációk, ötletek:

1) Csokiba mártott és dekorgyöngyökkel megszórt variációk: 

88ae4c3134a2e80280279b0e9d0df4a8.jpgForrás: Pinterest

2) Gyümölccsel ideálisan párosítható, fehér csokira is lehet cserélni a tejcsokit, étcsokit: 

c3902d82d93888bdf9f7431a33a23fcb_edited.jpg

Forrás: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9514150985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok