Tükörglazúros torta

Gyönyörű, tükörfényes desszertcsodák... gondolkodtál már Te is azon, hogy hogyan készülnek? Ha kedved támadt lenyűgözni a családot vagy a barátokat, akkor egy szuper finom receptet mutatok. Előre szólok, hogy ez a desszert nem 2 perces bögresüti, viszont garantáltan sikert aratsz vele;).

unnamed_7.jpg

Bármilyen jól fagyasztható alappal működik, de azért mutatok egy bevált receptet egy citromos túrómousse torta formájában. A formai újragondolás mellett a glazúr az a plusz, amit az eredeti receptben nem találtok meg. (A recept eredetije Mélykuti Jucinak köszönhető, és a Streetkitchen oldalán jelent meg. Link: itt)

Piskóta (22 cm-es tortakarikában sütve, majd igény szerint méretre vágva):

  • 2 tojás
  • 40 g cukor
  • 50 g liszt
  • opcionálisan fél tk őrölt rozmaring
  • 1 csipet só

Túrókrém:

  • 500 g szobahőmérsékletű krémes állagú (szitán átpasszírozott) túró
  • 3 citrom reszelt héja
  • 2 citrom kifacsart leve + 10 g cukor
  • 200 g fehércsokoládé
  • 7 g zselatinpor + 35 ml hideg víz
  • 250 ml habtejszín

Citromkrém:

  • 1 citrom reszelt héja
  • 50 ml citromlé
  • 75 g porcukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 100 g hideg vaj

Glazúrréteg

  • 12 g zselatinpor + 72 ml víz (be kell áztatni)
  • 75 ml víz
  • 150 g kristálycukor
  • 100 ml sűrített tej
  • 150 g fehércsoki
  • 150 g glükózszirup
  • ételszínezék (por állagú)

Elkészítés: 

1) Első lépés a piskóta megsütése, amihez 180 fokra előmelegített sütőre lesz szükség. Válaszd ketté a tojásokat, majd a tojásfehérjét kezdd habbá verni a csipet só társaságában. Add hozzá a cukor felét, és verd kemény habbá. Amikor kész, jöhet a tojássárgája: habosítsd ki a maradék cukorral, majd egy kevés tojásfehérjét keverj el benne. A fellazított tojássárgája habba forgasd bele a felvert tojásfehérje habot óvatosan, majd add hozzá több részletben az átszitált lisztet (és az opcionális őrölt rozmaringot). Amikor kész, sütőpapírral bélelt tortaformába kell önteni, és 20-25 perc alatt készre sütni:). 

Készítettem ám videót is arról, hogy nekem mi a bevált piskóta-módszer: 

2) Amíg a piskóta sül, elkészítjük a citromkrémet. Itt nem a tetejére fog kerülni, hanem a torta közepébe:). Ehhez forrald össze a citromok levét és héját 25 g porcukorral, majd a maradék 50 g porcukorral keverds habosra a tojásokat, és lassan csorgasd a felforralt citromos keverékhez, folytonos kevergetés közben. Rottyanjon egyet a keverék, majd vedd le a tűzről, és add hozzá a kockákra vágott vajat több részletben. Keverd egyneműre, majd öntsd egy körbefóliázott és felül kivágott tortakarikába. (Más kreatív megoldás is abszolút jó:)), nekem ez jutott az eszembe). Hagyd kihűlni, majd tedd fagyasztóba minimum 1 órára.

Itt egy videó arról, hogy mire is gondolok: 

3) Amíg hűl a piskóta és a citromkrém, pihenhetsz kicsit:). Utána jöhet a túrókrém elkészítése: ehhez áztasd be a zselatint a vízbe, majd melegítsd össze a citromok levét a cukorral (de csak annyira, hogy a cukor felolvadjon). Tedd félre hűlni, és olvaszd meg vízgőz felett a fehércsokit. Ugyanez a teendő, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni:). A zselatin kb. 10 perc alatt megszívja magát: ekkor lábosba tesszük, és annyit melegítünk rajta, hogy megolvadjon. A melegített összetevőknek mind szobahőmérsékletűre kell hűlniük a továbbiakhoz!

A túrót passzírozd át szitán, hogy igazán krémes legyen. Reszeld hozzá a citromok héját, majd add hozzá a cukorral összemelegített citromlét. Jöhet utána a fehércsoki, majd ha elkeverted, akkor a zselatin. A tejszínt verd kemény habbá, és két részletben forgasd a túrókrémbe. Ezzel a krém kész is!:)

Íme, egy kisvideó a krém elkészítéséről:

Jöhet az összeállítás: nekem szilikonos tortaformám van ilyen tortákhoz (egy 18 cm átmérőjű, 4 cm magas forma, de a leglényegesebb pont az a kifagyasztás, nem maga a forma). Először a forma aljába tettem a túrókrémből, erre helyeztem a fagyasztóból kivett citromkrém lapot, majd újabb túrókrém réteg került rá, és végül a tetejére tettem, a formába nyomkodtam a méretre vágott piskótát. Érdemes egy egész éjszakára a fagyasztóba tenni, és csak másnap nekiállni a glazúrozásnak:). Ami megmarad esetleg (krémek, piskóta), azt bátran használd fel például pohárkrémhez:). 

4) A glazúr réteghez áztasd be a zselatint a vízbe, és tedd félre kb 10 percre. Egy lábosban forrald 100 fokig a 75 ml vizet, a cukrot és a glükózszirupot. Amikor kész, keverd el benne a beáztatott zselatint, majd öntsd a fehércsokira. Hagyd egy kicsit állni, majd amikor a csoki kicsit megolvadt, öntsd hozzá a sűrített tejet, és botmixerrel keverd össze. Add hozzá az ételfestéket, és keverd amíg egynemű nem lesz. Igyekezz nem nagyon habosítani, mert akkor tele lesz buborékokkal! Fedd le a tetejét folpackkal, és hagyd 30 fokra visszahűlni. Ha nincs időd, hűtőbe is teheted, és később melegítsd használat előtt 30 fokra a glazúrt. A fagyasztóból kivett tortára öntjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.

A torta összeállítására és a tükörglazúrra íme egy kisvideó:). Még az is látszik, ahogy rámsötétedik:)):

 A torta hűtőben pár óra alatt kienged, és egy kifejezetten hűsítő desszert az eredmény:).

Tippek, trükkök:

  • A tortaalap kifagyasztására azért van szükség, hogy ne olvassza meg a 30 fokos glazúrréteg a tortát, hanem szépen elterüljön rajta
  • A színeket lehet variálni, többfélét is használni
  • A hőmérséklet mérésére cukorhőmérőt érdemes használni
  • A glükózszirup elméletileg helyettesíthető mézzel, de ezt még nem próbáltam:). Maga a szirup beszerezhető több helyen, nekem minden kicsit is speciálisabb összetevő beszerzési helye az Ázsia bolt a Fővám téren:)
  • Idő, idő, idő. Itt nem szabad türelmetlennek lenni, forrón hozzáönteni összetevőt, előbb kivenni a fagyasztóból és társai.
  • A glazúr réteg ráöntése után 10-15 percet érdemes várni, hűtőbe tenni a tortát, majd az aljáról lecsüngő felesleges egy késsel levágni. 
  • Díszítheted ehető gyümölccsel és ehető virággal is, mint az én képemen. A begónia szirmai ehetőek, és kellemes, kicsit savanykás ízük van:). Csak olyan ehető virágot tegyél sütire, amit kifejezetten ehetőként árulnak!

Inspirációk, ötletek:

 1) Önmagában, egy színben is nagyon jól mutat egy ilyen torta. Lehet csokoládéval, habcsókkal, gyümölcsökkel, akár macaronnal vagy más kisebb ehető elemekkel díszíteni. 

Forrás: Pinterest

104e0d3ccb9a1b2e494830a0b4b781e2.jpg

Forrás: Pinterest

513d45c909ca46c993982c7d167460a6.jpg

2) Több szín összeöntésével bámulatos szépségeket lehet alkotni:

Forrás: Pinterest

c46f53a762ca341a42719f2e2e6b2743.jpg

Forrás: Pinterest

bcd148700bd4ee2c2d835d936819acd7.jpg

Forrás: Pinterest

7d6a65a05789cb2177686c29074bd4e9.jpg

Forrás: Pinterest

f4c15643791e612cc82bec4fd4420720.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5914059046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok