Brownie eperöntettel

Ezzel a brownie recepttel bármelyik édességimádó barátodat leveszed a lábáról: belül puha, lágy, kívül fényes, roppanós. Igazi tömör gyönyör, csokiimádóknak kötelező! Eperöntettel és sok-sok eperrel tálaltam, de Te fagylaltot, csokiöntetet, vagy akár karamellt is választhatsz. Sokféleképpen lehet variálni, nézzétek meg a tippek és trükkök részt!:)

A recept végére tekerve nem csak tippeket, de tálalási ötleteket, inspirációt is találtok!

img_e4885.JPG

Hozzávalók:

  • 26 dkg étcsoki (70%-os étcsoki)
  • 1 ek. holland kakaópor 
  • 10 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 csomag vaníliáscukor vagy 1 tk vaníliakivonat
  • csipet só
  • 14 dkg liszt

Eperöntethez:

  • 200g eper
  • 40g cukor

Elkészítés:

  1. Kapcsold be a sütőt 180 fokra (alul-felül sütés funkción)
  2. Vízgőz felett olvaszd meg a csokit és a vajat. Ha ez nem elég információ, olvass bele a tippek, trükkök részbe!
  3. A 4 db tojást keverd össze (kézi vagy gépi) habverő segítségével a csipet sóval és cukorral, vaníliáscukorral/vaníliakivonattal
  4. A már nem forró csokimasszát csurgasd a tojásos masszához, és keverd el
  5. 2-3 részletben szitáld hozzá lisztet és a kakaóport. Keverd el annyira, hogy egynemű legyen a tészta (tehát ne legyenek benne például lisztcsomók), de nem kell túlkeverni!
  6. Öntsd sütőpapírral bélelt tepsibe a masszát. Ha ezt a mennyiséget egy 25x35 cm méretű tepsibe öntöd, akkor kb. 2 cm magas brownie lesz az eredmény.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 22-24 perc alatt elkészül a brownie. 
  8. Amíg a brownie sül, elkészíthető az eperöntet: ehhez turmixold össze az epret, majd öntsd át egy lábosba. Add hozzá a cukrot, és alacsony lángon kevergetés mellett kezdd el főzni. Elég, hogy egyet "rottyanjon", addigra elolvad a cukor, és kész az öntet:).

img_4859.JPG

Tálalás:

A brownie tetejére tehetsz félbevágott epret, az eperöntetet teheted a brownie alá vagy épp mellé. Eper helyett választhatsz más gyümölcsöt is, például málna is jó választás. Díszítésnek ajánlok még egy-két apró mentalevelet, és máris kész egy igazán ütős desszert!:)

Jó étvágyat hozzá!

Tippek, trükkök: 

  • Étcsokinál ha rám hallgattok, akkor nem az 50%-os Boci csokit veszitek meg, hanem 70% körüli étcsokit használtok. Az 50%-os csokival még nekem is édes lett a brownie, pedig ha valaki édesszájú, akkor bizony én az vagyok. Mivel nagy része csoki ennek a sütinek, sokat számít a beletett csoki minősége:). Az étbevonót és társait érdemes elfelejteni:).
  • Az első lépés legyen a csoki és vaj megolvasztása, mert hűlnie kell kicsit mielőtt a tojásos masszához keveritek (pár perc). A lényeg, hogy ne forrón keverjétek a tojásos masszához.  A vízgőz felett olvasztás pedig annyit takar, hogy egy lábosba kb 2 ujjnyi vizet tesztek, elég, ha gyöngyözik (legalacsonyabb fokozat tökéletes, max közepes láng kellhet), és rátesztek a tetejére egy fém edényt, amiben megolvasztjátok a csokit és vajat együtt. Kép: itt
  • A jó brownie titka szerintem az, hogy nem szabad túlsütni. Ha a teteje már láthatóan megsült, kicsit repedezik, az jó jel. Ne rettentsen el, hogy könnyen be tudod nyomni a tetejét, sőt! Ha kihűlt, akkor belül puha brownie lesz az eredmény. Ha gondoljátok nézzétek meg hogy nézett ki nálam a brownie sütés előtt (kép itt) és sütés után (kép itt)
  • A sütési idő 20-25 perc között változik, sütőtől függően. Erre szokás azt mondani, hogy ki kell tapasztalni hogy süt a sütőd:). Ha bizonytalan vagy, egy sütőhőmérőt pár ezer forintért tudsz vásárolni, és ellenőrizni tudod a valódi hőfokot a sütődben. Lehet meg fogsz lepődni az eredményen, ha eddig valahogy sosem sült úgy a sütid az adott hőfokon, ahogy az a nagy könyvben meg van írva:)
  • Lehet aztán variálni: mehet bele dió, mogyoró, akár krémsajt, netán pillecukor. Szárnyalhat a fantázia, cukorgyöngyökkel, csokidrazséval bátran lehet díszíteni.

Inspirációk, ötletek:

1) Csokidrazséval egyszerűen de nagyszerűen feldobható a brownie: 

6613f1f579cc903d3397af8813ac1593.jpg

Kép forrása: Pinterest

2) Akár porcukorral is lehet rá mintát rajzolni:):

cdaab0fa651718208cfa3686a94ce240.jpg

Forrás: Pinterest

3) Akár nyársra lehet húzni, némi gyümölcs és például pillecukor társaságában:):

ea585a1c74fb7cbbbd7f6da88b00b842.jpg

Forrás: Pinterest

4) Nagyon szerelmesek és romantikusok szívformát is szúrhatnak belőle ;)

38634bf0b5864ee968f2a07a360a2165_2.jpg

Forrás: Pinterest

5) Bár már nincs karácsony, de bizony ahhoz is szuperul lehetett alakítani a brownie-t, és kis karácsonyfákat varázsolni belőle. Ezt decemberben készítettem: 

karacsonyfa.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8113813804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarhosemese · http://tarhosemese.blog.hu/ 2018.04.10. 13:57:45

Úristen, hogy várom az eperszezont!!!!! Jó ötlet hozzá!

Török Orsi 2018.04.15. 07:26:26

@tarhosemese: imádom az epret, az epret csokival még inkább:). Onnan pedig már csak egy lépés az eper és brownie kombó☺️. Nagyon ajánlom! :)

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok