Mandulás cupcake fehércsokis mascarpone krémmel

Tavaszköszöntő cupcake: mandulás tészta egy kis gyümölccsel, a tetején tejszínes mascarpone krém némi fehércsokival, díszítésnek csoki, dekorgyöngyök. Szuper egyszerű az elkészítése, a siker garantált - és nem csak a gyerekek körében:).

A recept végére görgetve sütési tippeket, trükköket találsz, valamit inspirációkat, ötleteket!:)

unnamed_3_1.jpg

 

Tészta hozzávalói (9-10 db elkészítéséhez)

  • 125g liszt
  • 35g vaj
  • 25g őrölt vagy darált mandula
  • 60 ml tej
  • 5g sütőpor 
  • csipet só
  • 1 tojás 
  • 9-10 szem szeder (vagy más gyümölccsel is helyettesíthető)
  • 100g cukor
  • 5g Bourbon vaníliáscukor (fél zacskónak felel meg)

Krém hozzávalói:

  • 125g mascarpone
  • 100 ml habtejszín
  • 70 g fehércsoki
  • 1/2 zacskó habfixáló 

Elkészítése: 

1) Kapcsold be a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés üzemmódban. 

2) Egy tálban keverd el a tojást a cukorral és a vaníliáscukorral. (Nem kell nagyon kihabosítani).

3) A vajat tedd egy lábosba, és olvaszd meg alacsony lángon. Közben a lisztet keverd el az őrölt mandulával, a sóval és a sütőporral egy másik tálban. 

4) Keverd a tojásos elegyhez a lisztes keveréset, öntsd hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Keverd egyneművé (szóval addig, amikor már nem látsz benne lisztcsomót, önálló tojásrészt és hasonlók:) ),  és ezzel kész is a tészta. 

5) Készítsd elő a muffinformát: a papír kapszlikat tedd a muffinformákba, majd kb. a feléig töltsd meg tésztával. Mindegyik közepébe helyezz egy szem szedret (lehet fagyasztott is, én is azt használtam), majd 20-25 perc alatt süsd készre (nekem a 22 perc vált be, de sütőfüggő). Akkor jó, ha egy hústűt beleszúrva nem marad rajta tészta. 

unnamed_1.jpg

 unnamed_1_1.jpg

 

 

 

 

unnamed_2.jpg6) Amíg sül a tészta, elkészítheted a krémet a tetejére. Első lépésként vízgőz felett olvaszd meg a fehércsokit.

7) Kezdd habbá verni a tejszínt, közben adagold hozzá a habfixálót. Keverd hozzá a mascarponét, és a szobahőmérsékletű fehércsokit. Ha szeretnéd színezni, adj hozzá egy kevés ételszínezéket.

8) Az elkészült krémet töltsd nyomócsőbe, és tedd hűtőbe kb. 15-20 percre.

9) A kihűlt muffinok tetejére nyomj körkörösen a krémből, majd diszítsd: a bari feje nálam szaloncukor volt, a szeme két marcipángolyó (a közepén étcsoki cseppek), a füle szintén marcipán, a bundája pedig apró pillecukrokból áll. Csak nyomd bele őket a krémbe, majd tedd hűtőbe az elkészült cupcake-et.:) (Ha nincs kedved barit készíteni, akkor néhány dekorgyöngy és dísz is tökéletesen feldobja, mutatom a variációt barira, és a variációt a gyorsabb verzióra):

unnamed_4.jpg

unnamed_3_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed_6.jpgJó étvágyat!

Tippek, trükkök:

  • Ha a muffin formát a feléig töltöd, akkor sülés közben a forma tetejéig fog "feljönni" a tészta. A belehelyezett gyümölcs nem fog látszódni, ne aggódj. Ha háromnegyedig töltöd, akkor jobban megemelkedik a tészta, de a gyümölcs miatt vízszintes lesz a teteje. Ha elhagyod a gyümölcsöt, akkor gömbölyűen megemelkedik majd a tészta.
  • Szeder helyett használhatsz málnát, áfonyát, cseresznyét, meggyet, ribizlit. Lehet friss vagy fagyasztott, és akár a tésztába is belekeverheted. 
  • Ha nem papírformát használsz, akkor figyelj, hogy jól kivajazd a muffinformát. 
  • A krém színezéséhez por, vagy gél állagú festéket használj, és elég egy egészen kevés a színezéshez. 
  • Nyomócső segítségével tetszőleges formát nyomhatsz a muffinra, nem csak bari készülhet. Ha úgy látod, hogy a krém egy kicsit megolvadt, és kevésbé kontúros a forma, tedd kicsit a hűtőbe.
  • Marcipánt könnyen be tudsz szerezni szinte bármelyik boltban. Csokicseppeket az Ázsia Bt-ben vettem (a Fővám téren a Vásárcsarnok mellett), de a Dr. Oetker dobozos verzió is tökéletes! Apró pillecukrot pedig a Müllerben találsz, egy kolléganőm onnan hozta nekem ezeket a kis apróságokat:). 

Ötletek, inspiráció:

1) Ha már Húsvét közeleg, vannak egyszerű de nagyszerű ötletek például csibére:

367cf35f520ae431d745535046b78769.jpg

55d537f791c08f4a809b601e3b0b316a.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. kép: Pinterest                                                                            2. kép: Pinterest

2) Vagy nyuszira: 

2fec2877aa12e0d98259a408faa2bc13.jpg

0fd0e0ccf6d38e9579b31c0abf71b233_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. kép: Pinterest                                                  2. kép: Pinterest

3) De egyszerű gyümölcsökkel is csodásan mutat a cupcake: 

485cf32dc321d75bddcf49431401b062.jpg

67986253b5f6b75d5a8106a4b7d47b01.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. kép: Pinterest                                                               2. kép: Pinterest

4) A virágok témája szintén tavaszias, és megunhatatlan a variációk sora:

9813d4d388cfcb3533239bfa79df125b.jpg 2193370c804904893c5a17befda4e2cd.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. kép: Pinterest                                               2. kép: Pinterest

5) Akár több cupcake is alkothat egységet, a fantázia szab csak határt: 

716a41d591c13ab7d9f9974399beac76.jpg

b1076960d79ddb5266945b8da5db1c63.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. kép: Pinterest                                                          2. kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1613731768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok