Habcsók

A francia desszertek adu ászát mindenképp szerettem volna megosztani Veletek, ami nem más mint a meringue. Elsőre lehet nem cseng ismerősen a szó, pedig ha elmondom, hogy felvert tojásfehérje és cukor kell hozzá érdemben, akkor egyből rá fogod vágni: óóóó, hát miért nem azt mondtad, hogy habcsók?!  
Azért nem, mert ennél jóval több van benne, a habcsók az egyik verziója, amit most megmutatok recepttel. Mire jó még a meringue? Less bele a Tippek, trükkök részbe;).
(Mert nem minden meringue habcsók, de minden habcsók meringue;) )

A recept végére görgetve sütési tippeket, trükköket találtok, valamit inspirációkat, ötleteket!:)

insta_3.jpg

Hozzávalók:

  • 110 g tojásfehérje (ez 3 db közepes méretű tojásnak felel meg)
  • pici csipet só
  • 200g kristálycukor
  • 100g porcukor (de ha nincs kéznél, lehet ez is kristálycukor)
  • 50 ml víz
  • 1 kávéskanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • ételfesték (elhagyható)
  • cukorhőmérő

Videós segédlet: 

Elkészítése:

1) Tedd a 200 g kristálycukrot a vízzel egy lábosba, majd tedd fel alacsony lángon forrni. Kevergesd néha, és cukorhőmérővel nézd a hőfokot. (Ha elolvadt a cukor, onnantól érdemes figyelned). 118 foknál kell levenni a tűzhelyről (115℃ és 120 között jó vagy!:) ). Nekem kb 5 perc szokott eltelni addig, amíg a szirup eléri ezt a hőfokot. 

2) Amikor feltetted a tűzhelyre a lábost, a tojásfehérjét egy pici csipet sóval kezdd habbá verni. Álló mixer a jó választás ehhez, magasabb fokozatra lesz szükséged (nekem a 10 fokozatból a 8-as vált be). Kb 2 perc elteltével (amikor már láthatóan nem maradt folyékony tojásfehérje benne, már hab) add hozzá 3 részletben a 100 g cukrot, és folytasd a felverést magas fokozaton. Innentől nem kell sok (kb. 1 perc), és jöhet a következő lépés.

img_2530_1.JPG

img_2532_1.JPG

 

 

 

 

 

 

 

3) Mire a tojásfehérje habot felverted, elkészül a szirup is. Fontos, hogy ne melegedjen túl, figyelj a hőfokra. A tojásfehérje habot folyamatosan verni kell tovább, és vékony sugárban, óvatosan bele kell csorgatni a cukorszirupot. Ha kész, ne állítsd le a gépet, hanem az edény szobahőmérsékletűre hűléséig hagyd, hogy verje tovább a habot. Kb. 10-12 percre lesz szükséged ehhez, félúton add hozzá a vaníliakivonatot. (Ha egységes színt szeretnél, az ételfestéket is hozzáadhatod itt)

4) Ééééééés elkészült a meringue!:) Ha kiveszed a habverő fejet, azt látod, hogy kemény a hab, csúcsos marad, nem konyul le egykönnyen. Szép, fényes habot kaptunk eredményül, ami nem folyik. Ha szeretnéd színezni, és nem homogén színt szeretnél, akkor elég itt belekeverni egy kis színt (és ne keverd el teljesen).

5) Kapcsold be a sütőt 90 fokra, légkeveréses üzemmódban. 

6) Egy sütőpapírral (vagy szilikon sütőlappal) bélelt tepsire nyomj tetszőleges formákat egy habzsák és csillagcső segítségével.  A fantáziádra van bízva, ha szeretnék, nyomhatsz kis csúcsokat, virágokat, rózsákat, kosárkákat, köröket. :)

7) Tedd a sütőbe a tepsit, és 1-2 órán keresztül süsd (bár ezen a hőfokon a szárítsd a jobb kifejezés) a habcsókokat. A kisebbeknek elég az egy óra, a közepeseknek kb 1,5 óra kell, de a nagyobbaknak kell a 2 óra. (Különben ragacsos maradhat a belseje). Akkor jó, ha nem ragad a sütőpapírhoz, szépen leválik. Ha kész, kapcsold le a sütőt, és hagyd benne kihűlni a habcsókokat.

8) A kész habcsókokat fogyaszthatod önmagában, csokiba márthatod, használhatod díszítéshez.

Jó étvágyat!:)

img_2549.jpg

Tippek, trükkök

  • A szobahőmérsékletű tojésfehérjét könnyebb felverni, mint a hűtőhideget.
  • Teljesen tiszta, zsírmentes fém edényt használj a tojásfehérje felveréséhez, és figyelj arra, hogy egy pici tojássárgája se kerüljön bele.
  • A cukorszirupos verzióhoz álló mixert ajánlok, mert egy kézi habverővel eléggé lehetetlen küldetés egyszerre verni a habot, és közben vékony sugárban csorgatni a szirupot;). Ha nincs álló mixered, vagy elriadtál a cukorszirup készítésétől, akkor is van megoldás. A  habcsóknak van egyszerűbb metódusa is, amihez nem kell cukorszirup. Azt tapasztaltam, hogy kevésbé kontúros az eredmény, de rengeteg esetben ez is pont elég ahhoz, ami a cél. Szuper receptet találtam ehhez itt.
  • Az álló mixerben az elején érdemes egy kézi mixerrel "rásegíteni" a tojásfehérje habbá veréséhez, mert sokszor az edény alját nehezen éri el a habverő. Utána gyönyörű habot ver:).
  • Cukorhőmérőt vagy maghőmérőt kb. 3-4e Ft értékben találsz, és jól fog jönni bonbonozásnál (csoki temperálásához), de húsok sütésénél is hasznos:). 
  • A hőfokot ne emeld fel, mert könnyen elrepedhetnek a kis habcsókjaid.  Ha idő előtt veszed ki őket, akkor a belsejük nem lesz porhanyós, hanem nyúlós lesz. Tesztelj le egy habcsókot (vagy ha több méretet készítesz, akkor akár egy kisebbet és egy nagyobbat), és ha széttörve megfelelő, akkor kész a habcsók!
  • Ízesítheted a habcsókokat, ha egy kis kivonatot teszel a habba, és nem csak vanília ízük lehet. Pl.: az Ázsia Bt-ben (a Vásárcsarnok mellett) sok variációval találkozhatsz: vanília-, menta-, kávé-, menta, citrom…
  • Nem akarsz egyszínű habcsókot? Tegyél ételfestéket a habzsák belsejébe, és készíts csíkos habcsókokat!cb9ce4f72890f0add92fd6b87dbf7d19.jpg
  • A festékkel legyél óvatos, ha túl sokat teszel bele, lágyíthat az állagon, ezért ne folyékony, hanem maximum gél állagú ételfestéket használj.
  • Tedd zárható dobozba, és használd fel később (is)! Nem kell kidobnod a megmaradt habcsókokat: zárható dobozban hónapokig elállnak, így később is díszítheted vele süteményedet, tortádat! Ha összetört 1-2, az sem baj: rámorzsolva is mutatós!
  • Habcsókon kívül másra is használható a meringue: az elkészült habot rányomhatod citromos desszertekre (például pitére), vagy Rákóczi-túrós tetejére, és karamellizálhatod egy szakácsfáklya segítségével, vagy a sütőben alacsony hőfokon (kb. 100 ℃) bőrösítheted kicsit. 
  • Azon gondolkodsz mihez kezdj a tojássárgájával? Süss süteményt: szóba jöhet linzer, créme brulée ízesítésű mini tarte, vagy ha magasabbra teszed a lécet, akkor egy croque-en-bouche is terítékre kerülhet. 

 Ötletek, inspiráció:

1) A habcsókot többféleképpen kombinálhatod csokival: sütés előtt úgy, hogy egy kis csokira nyomod a habcsókot, és úgy sütöd. Sütés után pedig olvasztott csokiba márthatod!:)

csoki2.jpg

csokis.jpg1. kép: Pinterest 

2. kép: Pinterest

 

 

 

 

2) Sütés előtt megszórhatod dekorgyöngyökkel, vagy a csokibamártás után adhatsz a habcsóknak még egy extrát ezzel: 

ahr0ccuzqsuyriuyrnd3dy5wyxnzaw9uzm9yymfraw5nlmnvbsuyrndwlwnvbnrlbnqlmkz1cgxvywrzjtjgmjaxniuyrja2jtjgbwvyaw5nzxvzms5qcgc.jpg

d7b5a9e87131a48e1220d214210ecb81.jpg1. kép: forrás

2. kép: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

3) Lehet nyalóka formában is gondolni rá:):

nyaloka.jpg

5397afd1280222107f0b09e4d3a4bd17.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

1. kép: Pinterest                                                              2. kép: Pinterest

4) Nekem már eszembe jutott az is, hogy Húsvétra milyen szuper kis habcsók kosárkákat lehetne alkotni:

a80fa2ebdf50efc51921608183309cb9.jpg

de98f7919c8fd08ded867dcdfad684f0.jpg

1. kép: Pinterest                                                                                  2. kép: Pinterest

5) Szuperul lehet más sütikkel is kombinálni, ez a csiga szerintem egyszerűen zseniális:

0046b8228c0007c710c7582445674bf8.jpg

Kép: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6)  Na de önmagában is csodálatos édességről van szó, ami akár ajándékba is adható:

b63837ce62498a4852aa08b0f653dcfc.jpg

dd2733683faf8c7fba0be9b21ffe481d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 


1. kép: Pinterest                                                        2. kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr9513713508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok