Csodálatosan finom csokiszuflé, a franciáknál fondant au chocolate

Igazán csokis finomság, aminek a közepe krémes, folyós... ki ne kívánna ilyen desszertet egy jó kis ebéd után, vagy csak önmagában?:) Ráadásul nem is nagy ördöngősség elkészíteni: kevés hozzávaló kell hozzá, gyorsan elkészül, és biztos a siker, ha figyelsz a jó hőfokra és sütési időre!

tsoee3069.JPG

Hozzávalók 4 db 9 cm-es szuflé/ramekin formához:

  • 100 g cukor
  • 100 g 70%-os étcsoki
  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • egy csipet só
  • 2 egész tojás és 2 tojássárgája
  • egy kevés vaj és kb. 1 ek. kakaópor a formák kikenéséhez és megszórásához

Elkészítés

1) Kapcsold be a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés üzemmódban. A ramekin formákat vajazd ki, és szórd meg a belsejüket kakaóporral. Így: kép.

2) Olvaszd meg a csokit és a vajat vízgőz felett. Egy lábosra lesz ehhez szükséged, aminek az aljába tegyél 1-2 ujjnyi vizet, majd tedd fel forrni alacsony lángon. Egy fém vagy üveg tálat helyezz a tetejére: ebbe kerül a csoki és a vaj. 

3) Kevergesd a csoki és a vaj elegyét olvadás közben, és amikor teljesen egyneművé vált, vedd le a tálat és tedd félre.

4) A csipet sót, a tojásokat és a cukor habverő segítségével verd habosra. Amikor kész, öntsd hozzá a csoki és vaj elegyéhez, majd keverd el. Mit jelent a habos? Ez az előtte kép, ez pedig a habosra vert kép.

5) Végül add a lisztet a tésztához, és keverd el. 

6) Öntsd a ramekin formákba a tésztát, de csak 3/4 részig. (Így: kép) Tedd egy tepsire őket, majd helyezd a sütőbe. 180 fokon 12 perc alatt elkészülnek!:)

7) A sütési idő leteltekor vedd ki a tepsit a sütőből, a formák tetejére tegyél egy tányért, majd kb egy perc elteltével fordítsd meg a formát, tányérral az alján. Egy konyharuha segítségével óvatosan emeld le a formát a sütiről.

8) Tálalhatod is az elkészült szuflét: önmagában is finom, de megszórhatod egy kevés porcukorral, tálalhatod gyümölccsel vagy akár fagylalttal:).

Jó étvágyat hozzá!

kesz_szufle.jpg

Tippek, trükkök:

  • A formákat érdemes jól kivajazni és kakaóporral megszórni, hogy a szuflé biztosan kijöjjön belőle könnyedén. Ha nem szeretnéd kifordítani, hanem a ramekinben tálalod, akkor nincs szükség erre a lépésre:).
  • Jó minőségű étcsokit használj. Ha táblás csoki, akkor kockázd és vágd fel használat előtt. Ha pasztilla, akkor csak mérd ki:).
  • A vízgőz felett olvasztáshoz olyan edényt használj, ami egyrészt nem annyira mély, hogy beleérjen a forró vízbe a lábos alján, másrészt túl kicsi se legyen, ne maradjon rés, ahol a gőz ki tudna szökni.
  • A sütési idő és hőfok az egyik kulcs: nem szabad sem alulsütni (mert akkor nem tartja meg az alakját, szétfolyik amikor ki akarod venni a formából), sem túlsütni (akkor pedig nem lesz folyós a közepe). Kicsit sütőfüggő is ez, mert sokszor csalnak a sütők: nem feltétlen azon a hőfokon süt, amit Te beállítottál. Egy sütőhőmérővel biztosra tudsz menni! Addig is egy tipp: ha már nem rezeg a süti, ahogy megmozgatod, a közepe nem esett be és nem is púpos, akkor jó.
  • Óvatosan nyúlj hozzá az elkészült szuflékhoz: nem meglepő, de forró a forma.
  • Ha nem akarod azonnal sütni, akkor a ramekin formában a hűtőben is eláll néhány órát. A sütési hőfokot ebben az esetben meg kell emelni, 12 perc helyett kb 16-17 perc fog kelleni neki.
  • Akkor sincs gond, ha a sütőből kivéve nem tudtad azonnal tálalni. Mikrózd meg kicsit, hogy újra folyós legyen a közepe.

Inspirációk, ötletek:

1) A porcukorral való megszórást lehet egy picit extrázni, ha van hozzá kedved:

kep_csokiszufle.jpg

Kép: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2) Tálalhatod gyümölcsökkel: málna, szeder, áfonya, eper, gránátalma....soroljam még?:)

kep_csokiszufle_2.jpg

Kép: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

 

3) Bizony az ehető virág itt is eljátszható jolly joker! 

kep3.jpg

Kép: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5713686226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tarhosemese · http://tarhosemese.blog.hu/ 2018.02.25. 14:03:49

Ez a süti meghozta végre a kedvem hozzá, hogy vegyek szufléformát. :-)
Mindenképpen kipróbálom, istenen néz ki!

Török Orsi 2018.02.27. 22:22:58

@Tarhos Emese: Ennek örülök!:) Érdemes beruházni egy ramekin szettre, én créme brulée-hez is használom :). Nagyon örülnék, ha majd mesélnél hogy sikerült a szuflé!:)
Szép napot!
Orsi

tarhosemese · http://tarhosemese.blog.hu/ 2018.03.27. 13:47:12

@Török Orsi: Megcsináltam! Nagyon-nagyon finom lett. Gyümölcsökkel, vaníliafagylalttal tálaltam.
Recept mentve, nagyon részletes, köszönjük!

Török Orsi 2018.03.30. 16:14:27

@tarhosemese: Nagyon örülök!:) Szuper párosítás mind a gyümölcs, mind a vaníliafagyi :).

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok