Igazán csokis finomság, aminek a közepe krémes, folyós... ki ne kívánna ilyen desszertet egy jó kis ebéd után, vagy csak önmagában?:) Ráadásul nem is nagy ördöngősség elkészíteni: kevés hozzávaló kell hozzá, gyorsan elkészül, és biztos a siker, ha figyelsz a jó hőfokra és sütési időre!
Hozzávalók 4 db 9 cm-es szuflé/ramekin formához:
- 100 g cukor
- 100 g 70%-os étcsoki
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- egy csipet só
- 2 egész tojás és 2 tojássárgája
- egy kevés vaj és kb. 1 ek. kakaópor a formák kikenéséhez és megszórásához
Elkészítés:
1) Kapcsold be a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés üzemmódban. A ramekin formákat vajazd ki, és szórd meg a belsejüket kakaóporral. Így: kép.
2) Olvaszd meg a csokit és a vajat vízgőz felett. Egy lábosra lesz ehhez szükséged, aminek az aljába tegyél 1-2 ujjnyi vizet, majd tedd fel forrni alacsony lángon. Egy fém vagy üveg tálat helyezz a tetejére: ebbe kerül a csoki és a vaj.
3) Kevergesd a csoki és a vaj elegyét olvadás közben, és amikor teljesen egyneművé vált, vedd le a tálat és tedd félre.
4) A csipet sót, a tojásokat és a cukor habverő segítségével verd habosra. Amikor kész, öntsd hozzá a csoki és vaj elegyéhez, majd keverd el. Mit jelent a habos? Ez az előtte kép, ez pedig a habosra vert kép.
5) Végül add a lisztet a tésztához, és keverd el.
6) Öntsd a ramekin formákba a tésztát, de csak 3/4 részig. (Így: kép) Tedd egy tepsire őket, majd helyezd a sütőbe. 180 fokon 12 perc alatt elkészülnek!:)
7) A sütési idő leteltekor vedd ki a tepsit a sütőből, a formák tetejére tegyél egy tányért, majd kb egy perc elteltével fordítsd meg a formát, tányérral az alján. Egy konyharuha segítségével óvatosan emeld le a formát a sütiről.
8) Tálalhatod is az elkészült szuflét: önmagában is finom, de megszórhatod egy kevés porcukorral, tálalhatod gyümölccsel vagy akár fagylalttal:).
Jó étvágyat hozzá!
Tippek, trükkök:
- A formákat érdemes jól kivajazni és kakaóporral megszórni, hogy a szuflé biztosan kijöjjön belőle könnyedén. Ha nem szeretnéd kifordítani, hanem a ramekinben tálalod, akkor nincs szükség erre a lépésre:).
- Jó minőségű étcsokit használj. Ha táblás csoki, akkor kockázd és vágd fel használat előtt. Ha pasztilla, akkor csak mérd ki:).
- A vízgőz felett olvasztáshoz olyan edényt használj, ami egyrészt nem annyira mély, hogy beleérjen a forró vízbe a lábos alján, másrészt túl kicsi se legyen, ne maradjon rés, ahol a gőz ki tudna szökni.
- A sütési idő és hőfok az egyik kulcs: nem szabad sem alulsütni (mert akkor nem tartja meg az alakját, szétfolyik amikor ki akarod venni a formából), sem túlsütni (akkor pedig nem lesz folyós a közepe). Kicsit sütőfüggő is ez, mert sokszor csalnak a sütők: nem feltétlen azon a hőfokon süt, amit Te beállítottál. Egy sütőhőmérővel biztosra tudsz menni! Addig is egy tipp: ha már nem rezeg a süti, ahogy megmozgatod, a közepe nem esett be és nem is púpos, akkor jó.
- Óvatosan nyúlj hozzá az elkészült szuflékhoz: nem meglepő, de forró a forma.
- Ha nem akarod azonnal sütni, akkor a ramekin formában a hűtőben is eláll néhány órát. A sütési hőfokot ebben az esetben meg kell emelni, 12 perc helyett kb 16-17 perc fog kelleni neki.
- Akkor sincs gond, ha a sütőből kivéve nem tudtad azonnal tálalni. Mikrózd meg kicsit, hogy újra folyós legyen a közepe.
Inspirációk, ötletek:
1) A porcukorral való megszórást lehet egy picit extrázni, ha van hozzá kedved:
Kép: Pinterest
2) Tálalhatod gyümölcsökkel: málna, szeder, áfonya, eper, gránátalma....soroljam még?:)
Kép: Pinterest
3) Bizony az ehető virág itt is eljátszható jolly joker!
Kép: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
tarhosemese · http://tarhosemese.blog.hu/ 2018.02.25. 14:03:49
Mindenképpen kipróbálom, istenen néz ki!
Török Orsi 2018.02.27. 22:22:58
Szép napot!
Orsi
tarhosemese · http://tarhosemese.blog.hu/ 2018.03.27. 13:47:12
Recept mentve, nagyon részletes, köszönjük!