A tökéletes epres galette

Elhoztam Nektek a pite francia rokonát: a galette elkészítéséhez liszre, vajra, egy kis cukorra, sóra és vízre van szükség, na még némi töltelékre. Az a szuper benne, hogy szinte bármilyen gyümölccsel társíthatjuk, sőt, akár sós verziót is lehet készíteni belőle! A jó hír az, hogy ehhez külön formára sincs szükség, elég csak felhajtogatni a széleket, és máris kész a galette.

Most egy epres verziót hoztam (igen, tudom, nincs szezonja. De a kedvenc zöltségesemnél most is van eper,ha már félig megfázva is kiszimatoltam, akkor hoztam belőle). A méret senkit ne tévesszen meg: kettéválasztottam a tésztát, két kisebb galette-et készítettem a képen:).

A recept végére tekerve további ötleteket, inspirációt találtok!

img_e1639.JPG

Recept:

Tészta:

  • 190g búzafinomliszt liszt
  • 30g teljeskiőrlésű liszt
  • 1 ek. kristálycukor
  • ¼ tk. só
  • 115g hideg vaj (kisebb kockákra vágva)
  • 45 ml hideg víz

Továbbá: 1 tojás (a tészta megkenéséhez), kb. 1-2 ek. cukor (szóráshoz)

Epres töltelék:

  • 250g eper
  • 1 ek. kristálycukor
  • 1 citrom ízlés szerint (=ha savanykásabban szeretnéd a tölteléket, akkor a levéből kell az eperre locsolni)
  • 1-2 ek. lekvár (a tészta megkenéséhez)

(Ha az eperrel köszönöd, de megvárnád a szezonját, akkor tádááámm, íme egy áfonyás verzió ugyanahhoz a tésztamennyiséghez:

Áfonyás töltelék:

  • 250 g áfonya
  • 30 g porcukor
  • 1/2 tk. fahéj

Elkészítés:

1) Keverd össze a liszteket a sóval és a cukorral, majd add hozzá a vajat, és morzsold el. Ha van mixered (akár késes akár álló mixer), nyugodtan használhatod ehhez.

2) Tegyél a keverékhez a vízből 2-3 evőkanállal, és dolgozd össze. Ha még nem állt össze, akkor annyi vizet adj hozzá (1 evőkanalanként haladj), amitől már összeáll a tészta. Vigyázz, ne legyen túl lágy sem, ezért ne öntsd hozzá rögtön az összes vizet!

3) Ha kész, formálj belőle gömböt (vagy ha több kisebb galette a cél, akkor vágd kisebb darabokra), majd lapítsd ki kicsit. Tedd frissentartó fóliába, és a hűtőben pihentesd kb. egy órát.

4) Nyújtsd a tésztát 3 mm vastagságúra (célszerű hőálló szilikon lapon vagy 2 sütőpapír között kinyújtani, mert így egyből át lehet húzni a tepsire)

5) Keverd össze az áfonyát a cukorral és a fahéjjal, majd tedd a galette közepére. A széleken 2-3 cm-t hagyj szabadon, oda ne kerüljön töltelék. Az egész tojást villával keverd össze, majd a tészta széleit hajtsd fel, és kend meg a tojással. Szórj rá egy kis cukrot, és mehet is a sütőbe!

6) Előmelegített 180 fokos sütőre van szükség (alul-felül sütés funkción). 40 perc alatt elkészül a galette! Akkor kész, ha szép barna színt kapott a tészta.

7) Húzd le a sütőpapírral együtt a kész galette-et a még forró tepsiről (hogy ne süljön tovább), és tedd át rácsra, hogy ott hűljön.

+1: a kisült galette tetején a gyümölcsöt kend meg lekvárral, mert ettől szép fényes lesz. Nekem sűrűbb dzsem volt otthon, ezért egy kis vízzel felhígítottam, kikevertem, és úgy kentem meg a tetejét. (Ja, és nem kell eperlekvárhoz ragaszkodni, nekem speciel baracklekvár volt kéznél. Az íz nem fog érződni:). )

Néhány fázisfotó segítségképp a fenti lépésekhez:
img_1591.JPGimg_1594.JPGkilapitott_galette_teszta_a_hutobe_rakas_elott.jpgket_sutopapir_kozott_kilapitott_teszta_epres_galette.JPG

 

 

 

lekvarral_megkent_nyers_galette.jpg

felhajtott_szelek_epres_galette.jpg

sutimesel_epres_galette_cukorral_megszort_szelek.jpg

owkse7216_copy.JPG

 

 

 

 

 

Tippek, trükkök:

  • A tésztához azért érdemes fokozatosan hozzáadni a vizet, hogy ne legyen túl lágy a tészta. Ha túl lágy, akkor nem tudod majd kellően felhajtani a széleket, vagy ha fel is hajtod, nem lesz elég tartásuk sütés közben megtartani a tölteléket.
  • Ha lédús tölteléket használsz (pl.: szilva vagy barack szeletelve), akkor kb. fél kg. gyümölcshöz 1 ek. kukoricakeményítővel számolj. (Persze nem rászórva a gyümölcsre, hanem vízzel elkeverve). Biztosabbra is lehet menni, hogy ne áztassa el a töltelék a tésztát: szórj egy kis zsemlemorzsát a nyers tésztára.
  • Még egy gondolat a töltelékhez: vigyázz, hogy ne halmozd túl a gyümölcsöket, de a ló túloldalára sem érdesem átesni. Ha kevés a gyümölcs, akkor kevés lesz a súly, és könnyen felpúposodhat a tészta.
  • Fontos, hogy a tészta ne legyen se túl vékony (mert akkor könnyen rommá éghet tészta még az előtt, hogy a töltelék megsült volna), se túl vastag (mert akkor nem lesz ropogós a tészta). Ezért érdemes a 2-3 mm-t belőni a vastagságnál.
  • A sütő középső rácsára tedd a galette-t, ezzel is megelőzheted azt, hogy megégjen.

Inspirációk, ötletek:

1) A rusztikus gyümölcsös galette tölteléke lehet eper (amit feldobhatsz rebarbarával), de szilva, körte vagy épp meggy is.

rusztikus_szilvas_galette_kep.jpg

kortes_galette.jpg

meggyes_galette.jpg

 

 

1. kép: Pinterest

2. kép: Pinterest

3. kép: Pinterest

2) Ha szeretnéd vihetsz szabályosságot az egyébként rusztikus megjelenésű galette-be:

barackos_galette.jpg

fuges_galette.jpg1. kép: Pinterest

2. kép: Pinterest

 

 

 

 

3) Na és ahogy a bevezetőben írtam nem csak édes, hanem sós galette is kerülhet terítékre. Lehet paradicsomos mozzarellás, vagy akár cukkinis rikottás is: 

mozzarella_paradicsom.jpg

rikottas.jpg1. kép: Pinterest

2. kép: Pinterest

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1013636640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok