Créme brulée mini tarte

Visszatértem a mini tarte-ok világához, és egy sokoldalúan használható vaníliakrémet hoztam. Ebből lehet créme brulée tarte-ot készíteni, ha megszórjátok a tetejét cukorral, és megkaramelizálljátok. De ha önmagában vanílakrémként veszitek elő, az is szuper. Gyümölcsökkel (akár gyümölcszselével, fagyasztott vagy épp friss gyümölccsel) jól lehet párosítani, szóval engedjétek szabadon a fantáziát!;)

A recept végén tippek, valamint inspirációk és ötletek várnak!

fullsizerender_3.jpg

Recept

Tarte alap

  • 250g liszt
  • 30g őrölt mandula vagy mandulaliszt
  • 150g hideg vaj felkockázva
  • 75g porcukor
  • 1 cs. Bourbon vaníliáscukor
  • csipetnyi só
  • 1 egész tojás (kisebb méretű)

Vaníliakrém:

  • 200 ml tejszín (30-35%, ha lehet inkább 35% zsírtartalmút vegyél)
  • 10g barnacukor
  • fél zacskó Bourbon vaníliáscukor (de vaníliarudat is használhatsz)
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 lapzselatin

1) Morzsold el a hideg vajat a szárazanyagokkal (liszt, cukor, őrölt mandula, só), majd add hozzá a tojást. Dolgozd össze pár mozdulattal a tésztát, kicsit lapítsd ki, majd tett frissentartó fóliában a hűtőbe 1 órára.

2) Lisztezd be kicsit a munkafelületet, majd nyújtsd a tésztát kb. 3 mm vastagságúra. Pogácsaszaggató, vagy akár pohár segítségével vágj belőle akkora köröket, amelyek illenek a tarte formába.

3) A formákat vajazd ki vékonyan, majd enyhén nyomkodd bele a tésztát. A forma oldalára is kerüljön tészta, a tetejére is ráhúzhatod, majd miután belenyomkodtad kicsit, levághatod a felesleges részt (például egy kés nem éles oldalával). Ez akkor hasznos, ha desszertgyűrűt használsz!

4) Ezután választhatsz: vagy vakon sütöd a kosárkákat (ebben az esetben alufóliára lesz szükséged és babra/rizsre/lencsére, amivel lesúlyozhatod a tésztát) vagy tedd fagyasztóba a formába helyezett kosárkákat kb. fél órára.
Ha vakon sütöd a tésztát, akkor szurkáld meg villával a kosárkák alját, rakj rá alufóliát, és tegyél rá nehezéket. Ha enélkül sütöd, akkor fel fog púposodni a tészta, és búcsút mondhatsz a szép tarte-oknak. Ha kész a súlyozás, helyezd 180 fokra előmelegített sütőbe a kosárkákat, és 7 perc elteltével vedd le a nehezéket. Mehet a sütés enélkül, további 6 percig.
Ha fagyasztottad a kosárkákat, akkor egyből mehetnek a sütőbe (még szurkálni sem kell), 8-10 perc alatt elkészülnek!

5) Hagyd a formában kihűlni, majd majd óvatosan emeld ki a formából a kosárkákat.

6) Készítsd el a tölteléket: a lapzselatint áztasd be hideg vízbe, és tedd félre.

7) A tejszínt kezdd melegíteni a cukorral és vaníliáscukorral, majd amikor felolvadt, add hozzá a tojássárgájákat, és folyamatosan kevergesd. Miután forrt egyet, vedd le a tűzhelyről a lábost (nem szeretnél édes tojásrántottát enni:) ). Érdemes egy botmixerrel átturmixolni (de ne legyen levegős), és/vagy át is szűrheted egy szűrőn a tölteléket. 

8) A lapzselatinból nyomkodd ki a vizet, és add a tejszínhez. Kevergesd el, majd öntsd a formákba a vaníliakrémet. Hagyd kihűlni (vagy tedd hűvös helyre), majd tedd hűtőbe. Miután megdermedt, szórd meg a tetejét egy kis barnacukorral, és zsebsárkány/szakácsfáklya segítségével karamellizáld meg kicsit.

Ha nincs karamellizáló pisztolyod, semmi gond!:) Készíthetsz gyümölcsös-vaníliakrémes kosárkákat is: tegyél friss vagy fagyasztott gyümölcsöt a kosárkák aljára vagy tetejére. Ha van kéznél liofilizált gyümölcs, az is jó választás!

Jó étvágyat hozzá!:)

Tippek, trükkök:

  • Ha több marad a vaníliakrémből, külön kis tálkába (például egy ramekinbe, vagy egy alumínium sütőformába, kosárkába) is öntheted, és megkaramellizálhatod a tetejét, önmagában tálalva. Utóbbinál ilyenre gondolok: kosárka.
  • Lapzselatin helyett használhatsz porzselatint is, csak figyelj a megfelelő átváltásra. Lapzselatinból dr. Oetkert használok, ami kb. minden nagyobb üzletben megtalálható, és szerintem nagyon könnyű használni. 30 fok környékén már biztosan olvad, szóval újra sem kell melegítenetek a krémet, ha kicsit hűlt a zselatinnal való összekeverés előtt.
  • A kisütött kosárkákat akár előre is elkészíthetitek, későbbi felhasználásra, csak tegyétek őket zárható zacskóba.
  • Zsebsárkányt karamellizáló vagy flambírozó pisztoly, illetve szakácsfáklya néven találhattok 5-10e Ft árkategóriában, ahogy az aktuális kínálatot most megnéztem.

További tippek és trükkök a csupacsoki mini tarte receptnél itt.

Inspirációk, ötletek:

1) Ha Créme brulée mini tarte a cél, akkor is feldobhatjátok a végeredményt gyümölccsel

abdbe10a1e3464a3a11e3866314ac3b0.jpg

e987d7378aa31045d3fae50796f8c7fb.jpg

 

 

 

 

 

 

 



1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest

2) Ha nem karamellizálod a tetejét, akkor vaníliás mini pitét kapsz, amit alapként használva díszíthetsz szintén gyümölcsökkel. Például vékony almaszeleteket belehelyezve almarózsákat alkothatsz!

d7952e5c4e4d5caa7327cb8dc3a7e049.jpg

Forrás: Martha Stewart

 

 

 

 

 

 

3) Vagy egyszerűen telepakolhatod friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel:

untitled.jpg

Forrás: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

4) De a kreativitásodat is szabadjára engedheted, ha inkább rajzolnál kicsit:)

b8ac0b8887376fbd82ad02b72cf1e27e.jpg

Forrás: Pinterest

 

 

 

 

 

 

 

Több ötletet mini tarte-hoz a csupacsoki mini tarte receptemnél találsz itt!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2913621380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok