Linzer szívek és csillagok

A linzer csillagok kiskorom óta nagy kedvenceim, nagymamám mindig készít, amikor látogatóba érkezik. Nekem akkor az igazi a linzer, ha finom vaníliás íze van a baracklekvárral összeragasztott csillagnak. Egy ilyen receptet hoztam most!:)

unnamed_3.jpg

Recept (kb. 20-24 összeragasztott formához, mérettől függően)

  • 200g liszt
  • 110 g vaj
  • 80g porcukor
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor 
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája

1) Morzsold el a hideg vajat a sóval és a liszttel, majd add hozzá a porcukrot, a vaníliáscukrot, és végül a 2 tojássárgáját.

2) Dolgozd össze pár mozdulattal a tésztát, kicsit lapítsd ki, majd tedd frissentartó fóliában a hűtőbe 1 órára.

3) Lisztezd be kicsit a munkafelületet, majd nyújtsd a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra. Nagymamám ezt úgy szokta meghatározni, hogy nyújtsd olyan vizespohár vastagságúra:)

4) Szaggasd ki a formákat, figyelve arra, hogy minden alsónak legyen felső párja:).

5) Tedd sütőpapírral bélelt tepsire a linzereket, majd előmelegített (alul-felül sütésre állított) 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt süsd készre őket. Akkor kész, ha legfeljebb csak a legszéle kezdett egy picit barnulni.

6) Miután kihűltek a linzerek, töltsd meg őket töltelékkel: lekvárral (barack, meggy, ribizli egyaránt jó választás), Nutellával vagy más mogyorókrémmel, citromkrémmel. De akár üresen is hagyhatod őket!

Jó étvágyat hozzájuk!:)

Tippek, trükkök:

  • A tésztát itt is lehet variálni: tehetsz bele őrölt mandulát vagy mandulalisztet, reszelhetsz bele citromot, tehetsz bele fahéjat, fűszereket.
  • A kinyújtott tésztával is igyekezz gyorsan dolgozni, ne hagyd kint sokáig a kiszaggatott formákat. Ha a tészta meglágyul, könnyebben elveszíti a linzer a kiszúrt formát is.
  • A kisült linzert emeld át a tepsiről (óvatosan!) egy tányérra, hogy ne süljön tovább az alja. 
  • Ha már sütés: nem minden sütő süt ugyanúgy. Lehet, hogy meg kell fordítanod félidőnél a tepsit (előfordulhat, hogy az egyik fele a tepsinek már barnára sült, amikor a másik fele még színt sem kapott). Ha bizonytalan vagy, hogy a megfelelő hőfokon süt-e a sütőd, érdemes lehet beruházni egy sütőhőmérőre. Kb. 3000 Ft, és így tudni fogod, hogy 180 fokra állított sütő  tényleg 180 fokon vagy épp 210 fokon süt-e valójában:). 
  • A kész, betöltött linzernek jót tesz, ha áll kicsit. A frissen kisütött linzereket ragaszd össze lekvárral (vagy más töltelékkel), tedd egy zárható dobozba másnapig. Meg fog puhulni a linzer!
  • Ha porcukrozod a linzerek tetejét, azt még a betöltés előtt, külön tedd. (Különben a lekvár is kap egy adag porcukrot:) ).

Inspirációk, ötletek:

 1) A hagyományos és az egyedi kiszúrókon felül házi eszközökkel is lehet jópofa linzereket alkotni. Például a gombhoz csak pohárra/pogácsaszaggatóra van szükséged két méretben, valamint egy szívószálra, amivel a gomblyukakat szúrod ki!:)

keksz_gomb.jpg97a78c058d6184259ed6d002ce472ac2.jpg1. kép: Pinterest

2. kép: Pinterest

 

 

 






2) Az állatmintával nem lehet mellényúlni!:) Egy kis cukormáz, marcipán vagy fondant ugyanúgy párosítható a linzerrel, mint ahogy a porcukor.

06591f646d50f4f4c255f5813577d54c.jpg

92af892bc1f557117a68eafc9338c338.jpg

1. kép: Pinterest

2. kép: Pinterest

 

 







3)  Csokoládéval is kombinálhatod (bizony, akkor máris az ischlerek világában járunk picit:) ), akár csokiba mártva, akár csokival csak rajzolva rá!

a2d065df2d07ec3c2f3d73166ba3743d.jpg

14f2bf29e5060128a97a43d4ac591dab.jpg

fad214d07dcf754b4240b8ffb2d9f198.jpg

 

 

 

 

 

 

 

   
1. kép: Pinterest                            2. kép: Pinterest                                   3. kép: Pinterest

4) Bizony a virágok nem csak formában, hanem díszítésben is megjelenhetnek. Akár igazi virág (csak figyeljetek, hogy ehető virágról legyen szó), kandírozva például, akár marcipán formájában!

final1-624x499.jpg

d962e7f97c5b5e13ae488f22e3c7da4f.jpg

 

 

 

 

 


1. kép: Pinterest                                                             2. kép: Pinterest                  

a1b1cdd26e2ab98a836084f434d6aaeb.jpg

98052a5d2a9acd4b5a20f3eb9ba22d17.jpg

 

 

 

 

 


3. kép: Pinterest                                                                       4. kép: Pinterest   


5) Cake-pop vagy pop-cake, netán cake-pie, nevezd ahogy szeretnéd!:) 

popcake.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3213611883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok