Január: főszerepben az omlós tészták

Kezdjük az elején: mi is az az omlós tészta?

A legegyszerűbb verziója lisztből, vajból és cukorból áll, aranyszabályként a 3-2-1 arányt szokták emlegetni, de ezen lehet változtatni. Szóval 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész porcukor, és kész is az alaptészta. A legtöbb recept tartalmaz tojássárgáját vagy egy egész tojást, ami bizony finomabbá teszi azt a tésztát, és egy csipet sót is érdemes a receptbe belevenni. Ne féljetek a sótól, az édes sütiknek is jót tesz egy kevés, kiemeli az ízeket!

Az alap receptet lehet variálni például mandulaliszttel, őrölt mandulával, pisztáciával, dióval, mogyoróval, citromhéjjal, vaníliával, csak hogy néhány ötletet említsek. Egy túrós töltelékű mini tarte-hoz például a belereszelt citromhéj abszolút hozzáad (és igen, reszeld azt a citromot, ettől lesz kellemes citromos íze, nem a citromlétől). Viszont ha csillagokat szeretnél, kiszúrt közepű kekszeket, akkor inkább lebeszélnélek róla: a citromhéjak miatt kevésbé egyenletes a tészta, előfordulhat, hogy kiszúrod a kívánt mintát (például egy cuki kicsi csillagot a kör alakú keksz közepén), viszont egy citromhéj lóg ki ormótlanul a tésztából… (amit ha megpróbálsz kiszedni, előfordulhat, hogy oda a csillagforma).

Ha megvannak a hozzávalók, jöhet az összeállítás. Az egyik fontos szempont, hogy hideg legyen a vaj (vagy akár a liszt is, nyugodtan tedd be a hűtőbe/fagyasztóba), és hogy lehetőleg gyorsan dolgozz. A vajat vágd kisebb darabokra, és morzsold össze a sóval elkevert liszttel. (Géppel is dolgozhatsz, ebben az esetben számolj azzal, hogy a liszt szállni fog jobbra-balra. Ha van fedőd a keverőtálhoz, azt érdemes feltenni rá). Nem kell a tökéletességre törekedni, itt inkább a gyorsaság a szempont. Szóval gyorsan morzsold el a vajat, utána jöhet a porcukor, aztán a tojás. Receptje válogatja, van, ahol a szárazanyagokat összekeverik (só, liszt, cukor), és azt morzsolják el a vajjal. Lényeg, hogy gyorsan dolgozz, ne olvadjon meg a vaj!

Ha több tipp, hasznos tudnivaló is érdekel, akkor a receptek alatt mindig találsz belőlük újabbakat! Rátok is számítok, ha lapul a tarsolyodban Neked is tipp, oszd meg bátran kommentben!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://sutimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8113579359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

 

insta_kep.jpg

Sütimesék

Üdvözöllek a blogomon, ahol bizony minden a sütikről szól: receptekről és variálhatóságukról, tippekről és buktatókról (mert senki sem születik profinak, landolt már párszor a kukában sütim nekem is), kreativitásról, inspirációkról és ötletekről. Ha kíváncsi vagy kicsit többre is, akkor nézd a Viasaton indult Ide Süss című sütis műsort, mert az első évad szereplői között engem is megtalálsz!:)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok