A linzer csillagok kiskorom óta nagy kedvenceim, nagymamám mindig készít, amikor látogatóba érkezik. Nekem akkor az igazi a linzer, ha finom vaníliás íze van a baracklekvárral összeragasztott csillagnak. Egy ilyen receptet hoztam most!:)
Recept (kb. 20-24 összeragasztott formához, mérettől függően)
- 200g liszt
- 110 g vaj
- 80g porcukor
- 1 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
1) Morzsold el a hideg vajat a sóval és a liszttel, majd add hozzá a porcukrot, a vaníliáscukrot, és végül a 2 tojássárgáját.
2) Dolgozd össze pár mozdulattal a tésztát, kicsit lapítsd ki, majd tedd frissentartó fóliában a hűtőbe 1 órára.
3) Lisztezd be kicsit a munkafelületet, majd nyújtsd a tésztát kb. 2-3 mm vastagságúra. Nagymamám ezt úgy szokta meghatározni, hogy nyújtsd olyan vizespohár vastagságúra:)
4) Szaggasd ki a formákat, figyelve arra, hogy minden alsónak legyen felső párja:).
5) Tedd sütőpapírral bélelt tepsire a linzereket, majd előmelegített (alul-felül sütésre állított) 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt süsd készre őket. Akkor kész, ha legfeljebb csak a legszéle kezdett egy picit barnulni.
6) Miután kihűltek a linzerek, töltsd meg őket töltelékkel: lekvárral (barack, meggy, ribizli egyaránt jó választás), Nutellával vagy más mogyorókrémmel, citromkrémmel. De akár üresen is hagyhatod őket!
Jó étvágyat hozzájuk!:)
Tippek, trükkök:
- A tésztát itt is lehet variálni: tehetsz bele őrölt mandulát vagy mandulalisztet, reszelhetsz bele citromot, tehetsz bele fahéjat, fűszereket.
- A kinyújtott tésztával is igyekezz gyorsan dolgozni, ne hagyd kint sokáig a kiszaggatott formákat. Ha a tészta meglágyul, könnyebben elveszíti a linzer a kiszúrt formát is.
- A kisült linzert emeld át a tepsiről (óvatosan!) egy tányérra, hogy ne süljön tovább az alja.
- Ha már sütés: nem minden sütő süt ugyanúgy. Lehet, hogy meg kell fordítanod félidőnél a tepsit (előfordulhat, hogy az egyik fele a tepsinek már barnára sült, amikor a másik fele még színt sem kapott). Ha bizonytalan vagy, hogy a megfelelő hőfokon süt-e a sütőd, érdemes lehet beruházni egy sütőhőmérőre. Kb. 3000 Ft, és így tudni fogod, hogy 180 fokra állított sütő tényleg 180 fokon vagy épp 210 fokon süt-e valójában:).
- A kész, betöltött linzernek jót tesz, ha áll kicsit. A frissen kisütött linzereket ragaszd össze lekvárral (vagy más töltelékkel), tedd egy zárható dobozba másnapig. Meg fog puhulni a linzer!
- Ha porcukrozod a linzerek tetejét, azt még a betöltés előtt, külön tedd. (Különben a lekvár is kap egy adag porcukrot:) ).
Inspirációk, ötletek:
1) A hagyományos és az egyedi kiszúrókon felül házi eszközökkel is lehet jópofa linzereket alkotni. Például a gombhoz csak pohárra/pogácsaszaggatóra van szükséged két méretben, valamint egy szívószálra, amivel a gomblyukakat szúrod ki!:)
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
2) Az állatmintával nem lehet mellényúlni!:) Egy kis cukormáz, marcipán vagy fondant ugyanúgy párosítható a linzerrel, mint ahogy a porcukor.
1. kép: Pinterest
2. kép: Pinterest
3) Csokoládéval is kombinálhatod (bizony, akkor máris az ischlerek világában járunk picit:) ), akár csokiba mártva, akár csokival csak rajzolva rá!
1. kép: Pinterest 2. kép: Pinterest 3. kép: Pinterest
4) Bizony a virágok nem csak formában, hanem díszítésben is megjelenhetnek. Akár igazi virág (csak figyeljetek, hogy ehető virágról legyen szó), kandírozva például, akár marcipán formájában!
1. kép: Pinterest 2. kép: Pinterest
3. kép: Pinterest 4. kép: Pinterest
5) Cake-pop vagy pop-cake, netán cake-pie, nevezd ahogy szeretnéd!:)
Forrás: Pinterest
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.